
Poprawia ostrość wzroku
Antocyjany i witamina A zawarte w aronii działają tak, jak te składniki zawarte w borówce, dzięki czemu chronią one oczy przed uszkodzeniami spowodowanymi wpływem wolnych rodników. Aronia poprawia ukrwienie siatkówki i chroni plamkę żółtą oka. Ekstrakt z aronii można więc stosować jako profilaktykę zaćmy i innych chorób narządu wzroku. Można ją również spożywać leczniczo i pomocniczo przy zapaleniu naczyniówki, tęczówki i siatkówki oraz przy poprawianiu krążenia ocznego (przeciwzakrzepowo).

Wspiera profilaktykę przeciwnowotworową
W badaniach ekstrakt z aronii, a dokładnie zawarte w nim przeciwutleniające antocyjany, zmniejszały stres oksydacyjny i hamowały wzrost komórek rakowych u osób chorujących na raka jelita grubego oraz raka piersi. W związku z tym ekstrakt z aronii wykazuje działanie ochronne w przypadku osób chorujących na nowotwory.

Usprawnia trawienie
Pektyny mają właściwości prebiotyczne i ochronne na nabłonek jelitowy oraz żołądkowy. Sok z aronii złagodzi wysięk i stan zapalny u osób zmagających się z zespołem jelita drażliwego. Aronię można również stosować przy nieżycie przewodu pokarmowego, złagodzi objawy takie jak ból brzucha, wzdęcia, częste odbijanie czy niestrawność. Owoce aronii mogą również przyspieszać gojenie owrzodzeń i nadżerek błon śluzowych, dzięki czemu zapobiegają powstawaniu m.in. wrzodów żołądka, a także zwalczają afty w jamie ustnej.

Dlaczego warto sięgać po aronię codziennie? Pomoże w walce z cukrzycą i nadciśnieniem. Korzyści z jedzenia aronii cię zaskoczą
Owoce aronii bogate są w pektyny (błonnik), witaminę C, jod i mangan oraz są dobrym źródłem witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego (witamina B9), a także potasu, wapnia, magnezu, żelaza i cynku.