5 z 9
Antocyjany i witamina A zawarte w aronii działają tak, jak...
fot. 4pmproduction/123rf.com

Poprawia ostrość wzroku

Antocyjany i witamina A zawarte w aronii działają tak, jak te składniki zawarte w borówce, dzięki czemu chronią one oczy przed uszkodzeniami spowodowanymi wpływem wolnych rodników. Aronia poprawia ukrwienie siatkówki i chroni plamkę żółtą oka. Ekstrakt z aronii można więc stosować jako profilaktykę zaćmy i innych chorób narządu wzroku. Można ją również spożywać leczniczo i pomocniczo przy zapaleniu naczyniówki, tęczówki i siatkówki oraz przy poprawianiu krążenia ocznego (przeciwzakrzepowo).

6 z 9
W badaniach ekstrakt z aronii, a dokładnie zawarte w nim...
fot. akz/123rf.com

Wspiera profilaktykę przeciwnowotworową

W badaniach ekstrakt z aronii, a dokładnie zawarte w nim przeciwutleniające antocyjany, zmniejszały stres oksydacyjny i hamowały wzrost komórek rakowych u osób chorujących na raka jelita grubego oraz raka piersi. W związku z tym ekstrakt z aronii wykazuje działanie ochronne w przypadku osób chorujących na nowotwory.

7 z 9
Pektyny mają właściwości prebiotyczne i ochronne na nabłonek...
fot. shidlovski/123rf.com

Usprawnia trawienie

Pektyny mają właściwości prebiotyczne i ochronne na nabłonek jelitowy oraz żołądkowy. Sok z aronii złagodzi wysięk i stan zapalny u osób zmagających się z zespołem jelita drażliwego. Aronię można również stosować przy nieżycie przewodu pokarmowego, złagodzi objawy takie jak ból brzucha, wzdęcia, częste odbijanie czy niestrawność. Owoce aronii mogą również przyspieszać gojenie owrzodzeń i nadżerek błon śluzowych, dzięki czemu zapobiegają powstawaniu m.in. wrzodów żołądka, a także zwalczają afty w jamie ustnej.

8 z 9
Owoce aronii bogate są w pektyny (błonnik), witaminę C, jod...
fot. arfo/123rf.com

Dlaczego warto sięgać po aronię codziennie? Pomoże w walce z cukrzycą i nadciśnieniem. Korzyści z jedzenia aronii cię zaskoczą

Owoce aronii bogate są w pektyny (błonnik), witaminę C, jod i mangan oraz są dobrym źródłem witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego (witamina B9), a także potasu, wapnia, magnezu, żelaza i cynku.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Oto, jak robię swój zakwas buraczany! Jest pyszny i niezwykle zdrowy

Oto, jak robię swój zakwas buraczany! Jest pyszny i niezwykle zdrowy

Jak się rozgrzać zimą? Dorzuć te przyprawy, a od razu będzie ci cieplej

Jak się rozgrzać zimą? Dorzuć te przyprawy, a od razu będzie ci cieplej

To najzdrowsze i najsmaczniejsze jajka. Sposób przygotowania ma znaczenie

To najzdrowsze i najsmaczniejsze jajka. Sposób przygotowania ma znaczenie

Zobacz również

Oto, jak robię swój zakwas buraczany! Jest pyszny i niezwykle zdrowy

Oto, jak robię swój zakwas buraczany! Jest pyszny i niezwykle zdrowy

Babcine sposoby na katar. Od moczenia nóg w gorącej wodzie po ziołowe napary

Babcine sposoby na katar. Od moczenia nóg w gorącej wodzie po ziołowe napary