5 z 9
W pieprzu, zarówno tym czarnym, białym, jak i czerwonym,...
fot. Tim UR/Getty Images

Ostre przyprawy na zdrowie – pieprz

W pieprzu, zarówno tym czarnym, białym, jak i czerwonym, występuje piperyna. Ten związek jest dodawany do suplementów diety, ponieważ znacznie wzmacnia działanie innych antyoksydantów (np. kurkuminy), ale sam też wyróżnia się wyjątkowym działaniem. Wspomaga wchłanianie związków odżywczych, np. beta-karotenu i selenu, chroni komórki nerwowe przez degeneracją, pomaga stabilizować poziom glukozy po jedzeniu, a także zwalcza komórki rakowe i stan zapalny. Aby pieprz był bardzo ostry, trzeba dodać go dużo. Z tego powodu niewielkie ilości można jeść z korzyścią każdego dnia.

6 z 9
Kłącze imbiru zawiera pikantny i aromatyczny gingerol, który...
fot. budgetstockphoto/Getty Images

Ostre przyprawy na zdrowie – imbir

Kłącze imbiru zawiera pikantny i aromatyczny gingerol, który jest silnym antyoksydantem chroniącym arterie i środkiem łagodzącym dolegliwości pokarmowe. Zmniejsza podrażnienie błony śluzowej, nudności i wymioty, poprawia trawienie. Łagodzi różnego rodzaju bóle, stymuluje układ odpornościowy, hamuje rozwój zmian rakowych, obniża poziom glukozy we krwi i pomaga przeciwdziałać powstawaniu zakrzepów krwi.

7 z 9
To chińska przyprawa nie jest spokrewniona z pieprzem, ale...
fot. kellyvandellen/Getty Images

Ostre przyprawy na zdrowie – pieprz syczuański

To chińska przyprawa nie jest spokrewniona z pieprzem, ale ma pikantny smak z cytrusowymi nutami, wzmacnia także smak słony. Spożycie prowadzi do lekkiego znieczulenia, drętwienia i mrowienia języka. Pieprz syczuański jest stosowana jako produkt leczniczy w celu poprawy trawienia, zmniejszenia stanu zapalnego i obniżenia poziomu glukozy we krwi. Nauka potwierdza także działanie przeciwnowotworowe i wspierające wzrok.

8 z 9
Świeży czosnek może być bardzo ostry, a to za sprawą...
fot. Ostre przyprawy na zdrowie – czosnek

Ostre przyprawy na zdrowie – czosnek

Świeży czosnek może być bardzo ostry, a to za sprawą allicyny i powstającego z niej dwusiarczku allilu. Przyprawa obniża ciśnienie krwi i zmniejsza czynniki rozwoju miażdżycy i drobnoustroje wywołujące zakażenia górnych dróg oddechowych, przewodu pokarmowego oraz układu moczowego. Oprócz bakterii i wirusów zwalcza też grzyby i robaki, działa przeciwzakrzepowo. Pobudza trawienie i dezynfekuje układ pokarmowy.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Oto, jak robię swój zakwas buraczany! Jest pyszny i niezwykle zdrowy

Oto, jak robię swój zakwas buraczany! Jest pyszny i niezwykle zdrowy

Babcine sposoby na katar. Od moczenia nóg w gorącej wodzie po ziołowe napary

Babcine sposoby na katar. Od moczenia nóg w gorącej wodzie po ziołowe napary

Pij te napoje na przeziębienie. Dużo szybciej wrócisz do zdrowia

Pij te napoje na przeziębienie. Dużo szybciej wrócisz do zdrowia

Zobacz również

Pij te napoje na przeziębienie. Dużo szybciej wrócisz do zdrowia

Pij te napoje na przeziębienie. Dużo szybciej wrócisz do zdrowia

Aktywni i sprawni po 60-tce. Wiek nie ma znaczenia. Ty też możesz tak żyć!

Aktywni i sprawni po 60-tce. Wiek nie ma znaczenia. Ty też możesz tak żyć!