
Ostre przyprawy na zdrowie – pieprz
W pieprzu, zarówno tym czarnym, białym, jak i czerwonym, występuje piperyna. Ten związek jest dodawany do suplementów diety, ponieważ znacznie wzmacnia działanie innych antyoksydantów (np. kurkuminy), ale sam też wyróżnia się wyjątkowym działaniem. Wspomaga wchłanianie związków odżywczych, np. beta-karotenu i selenu, chroni komórki nerwowe przez degeneracją, pomaga stabilizować poziom glukozy po jedzeniu, a także zwalcza komórki rakowe i stan zapalny. Aby pieprz był bardzo ostry, trzeba dodać go dużo. Z tego powodu niewielkie ilości można jeść z korzyścią każdego dnia.

Ostre przyprawy na zdrowie – imbir
Kłącze imbiru zawiera pikantny i aromatyczny gingerol, który jest silnym antyoksydantem chroniącym arterie i środkiem łagodzącym dolegliwości pokarmowe. Zmniejsza podrażnienie błony śluzowej, nudności i wymioty, poprawia trawienie. Łagodzi różnego rodzaju bóle, stymuluje układ odpornościowy, hamuje rozwój zmian rakowych, obniża poziom glukozy we krwi i pomaga przeciwdziałać powstawaniu zakrzepów krwi.

Ostre przyprawy na zdrowie – pieprz syczuański
To chińska przyprawa nie jest spokrewniona z pieprzem, ale ma pikantny smak z cytrusowymi nutami, wzmacnia także smak słony. Spożycie prowadzi do lekkiego znieczulenia, drętwienia i mrowienia języka. Pieprz syczuański jest stosowana jako produkt leczniczy w celu poprawy trawienia, zmniejszenia stanu zapalnego i obniżenia poziomu glukozy we krwi. Nauka potwierdza także działanie przeciwnowotworowe i wspierające wzrok.

Ostre przyprawy na zdrowie – czosnek
Świeży czosnek może być bardzo ostry, a to za sprawą allicyny i powstającego z niej dwusiarczku allilu. Przyprawa obniża ciśnienie krwi i zmniejsza czynniki rozwoju miażdżycy i drobnoustroje wywołujące zakażenia górnych dróg oddechowych, przewodu pokarmowego oraz układu moczowego. Oprócz bakterii i wirusów zwalcza też grzyby i robaki, działa przeciwzakrzepowo. Pobudza trawienie i dezynfekuje układ pokarmowy.

















