5 z 8
Te konserwanty używane są głównie do marynowania i...
fot. thitarees/123RF

Azotan (E 252) i azotyn potasu (E 249)

Te konserwanty używane są głównie do marynowania i utrwalania serów żółtych, konserw rybnych, wędlin oraz produktów wędzonych. Znaleźć je można również w mrożonych produktach, a szczególnie w zapiekankach i pizzy. Maksymalny dzienny bezpieczny limit do spożycia tej substancji wynosi 3,7 mg/kg masy ciała. Zbyt długie przechowywanie produktów z dodatkiem azotanów i azotyn potasu zwiększa ryzyko przekształcenia ich w bardzo szkodliwą postać nitrozoamin, które mają potwierdzone działanie rakotwórcze. Wykazano, że nadmierne spożywanie azotynu potasu może zaburzać transport tlenu we krwi, co będzie skutkowało pojawieniem się zawrotów głowy. Dodatkowo może wywoływać silny ból brzucha i reakcję alergiczną.

6 z 8
Te substancje również służą do konserwowania i utrwalania...
fot. yasuhiroamano/123RF

Azotan (E 251) i azotyn sodu (E250)

Te substancje również służą do konserwowania i utrwalania mięsa, konserw mięsnych oraz serów. Maksymalny dzienny bezpieczny limit do spożycia tej substancji wynosi 0,7 mg/kg masy ciała. Jego zadanie polega głównie na zapobieganiu rozwoju bakterii Clostridium Botulinum, czyli laseczki jadu kiełbasianego. Niestety podczas zbyt długiego przechowywania żywności z azotanem i azotynem sodu również może dojść do przekształcenia się tych związków w rakotwórcze nitrozoaminy. Nadmierne spożycie tych konserwantów może powodować silny ból brzucha oraz swędzącą wysypkę na ciele.

7 z 8
Unikaj produktów, których lista składników jest długa. Im...
fot. wavebreakmediamicro/123RF

Unikaj produktów, których lista składników jest długa. Im więcej pozycji na liście, tym większe prawdopodobieństwo znacznej ilości konserwantów i dodatków do żywności.

8 z 8
Czytanie etykiet pozwoli Ci w lepszym stopniu kontrolować...
fot. jackf/123RF

Czytanie etykiet pozwoli Ci w lepszym stopniu kontrolować spożycie konserwantów.

Polecamy

Galeria zdjęć z gali finałowej HIPOKRATES 2025. Zobacz wszystkich laureatów!

NASZ PATRONAT
Galeria zdjęć z gali finałowej HIPOKRATES 2025. Zobacz wszystkich laureatów!

Zapalenie wyrostka to nie tylko ból w prawym boku. Sprawdź, co powinno zaniepokoić

Zapalenie wyrostka to nie tylko ból w prawym boku. Sprawdź, co powinno zaniepokoić

Udowadniają, że niepełnosprawność nie jest przeszkodą. Są wielkimi gwiazdami!

GORĄCY TEMAT
Udowadniają, że niepełnosprawność nie jest przeszkodą. Są wielkimi gwiazdami!

Zobacz również

Zdrowa bomba kaloryczna. Kto nie powinien jeść bakalii i suszonych owoców?

Zdrowa bomba kaloryczna. Kto nie powinien jeść bakalii i suszonych owoców?

Zapalenie wyrostka to nie tylko ból w prawym boku. Sprawdź, co powinno zaniepokoić

Zapalenie wyrostka to nie tylko ból w prawym boku. Sprawdź, co powinno zaniepokoić