4 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ten konserwant dodawany jest do produktów jako środek...
fot. yuliadavidovich/123RF

Niektóre konserwanty źle wpływają na twoje zdrowie! Sprawdź czarną listę dodatków do żywności i wyeliminuj te substancje ze swojej diety

Srobinian potasu (E202)

Ten konserwant dodawany jest do produktów jako środek hamujący rozwój bakterii oraz zapobiegający pleśnieniu. Znajdziemy go głównie w pieczywie z długim terminem ważności do spożycia, ciastach, słodyczach, suszonych owocach, serach żółtych, produktach sojowych oraz owocach morza. Maksymalny dzienny bezpieczny limit do spożycia tej substancji wynosi 25 mg/kg masy ciała. Mimo że jest uznawany za bezpieczny dla zdrowia, to wykazano, że zbyt duża podaż tego konserwantu może powodować wystąpienie pokrzywki alergicznej oraz bólu głowy, a u dzieci nasilać objawy astmy oskrzelowej.

Zobacz również

Jagiellonia - Pogoń 2:2. Świetne widowisko, ale (tylko) remis z liderem [ZDJĘCIA]

Jagiellonia - Pogoń 2:2. Świetne widowisko, ale (tylko) remis z liderem [ZDJĘCIA]

Maturzyści z Zespołu Szkół w Połańcu otrzymali świadectwa (ZDJĘCIA)

Maturzyści z Zespołu Szkół w Połańcu otrzymali świadectwa (ZDJĘCIA)

Polecamy

Wiosenne problemy skórne potrafią uprzykrzyć życie. Tak je rozwiążesz!

Wiosenne problemy skórne potrafią uprzykrzyć życie. Tak je rozwiążesz!

WHO alarmuje: ptasia grypa wykryta w mleku! Czy zagraża człowiekowi?

WHO alarmuje: ptasia grypa wykryta w mleku! Czy zagraża człowiekowi?

Niecodzienne odkrycie na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej? Czy Ziemia jest zagrożona

Niecodzienne odkrycie na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej? Czy Ziemia jest zagrożona