
Witamina D3
Niewystarczający poziom witaminy D3 w organizmie stwierdza się u prawie 90 procent Polaków. Ryzyko wzrasta u osób z ciemną skórą, rzadko wychodzących na dwór i pracujących na nocne zmiany. Objawami świadczącymi o jej braku są częste infekcje, bóle mięśni i stawów, gorsze samopoczucie, problemy hormonalne, a także ze snem. Ponieważ witamina D3 uczestniczy w procesach mineralizacji kości, jej niedobór sprzyja osteoporozie u dorosłych, a u dzieci – krzywicy.
Gdzie występuje Witamina D3? Jej źródłem są tłuste ryby morskie, suplementy diety, a także promieniowanie słoneczne, które powoduje, że cholekalcyferol jest naturalnie wytwarzany w skórze.

Błonnik
Zaparcia, wieczne uczucie głodu, problemy z poziomem cukru we krwi, które sprzyjają insulinooporności i cukrzycy oraz nowotwory jelita grubego to objawy wynikające z niewystarczającej ilości błonnika w codziennym menu. Wysokie ryzyko niezapewnienia odpowiedniej ilości włókna pokarmowego w diecie jest odżywianie się żywnością wysokoprzetworzoną.
Gdzie występuje błonnik? Jego źródłem są chleb razowy, ciemny makaron, kasza gryczana, bulgur, brązowy ryż oraz płatki owsiane. Ponadto owoce, warzywa, orzechy, otręby zbożowe i nasiona strączków, czyli soczewica, ciecierzyca, bób, fasola i groch.