
Kurkuma
Kurkuma wiele swoich właściwości leczniczych zawdzięcza kurkiminie, która zaliczana jest do związków polifenolowych z rodziny kurkuminoidów. Wykazuje ona działanie m.in. przeciwzapalne, przeciwbólowe oraz przeciwwirusowe, antybakteryjne i przeciwgrzybiczne.
Ze względu na ograniczoną przyswajalność kurkuminy w przewodzie pokarmowym powinna być przyjmowana razem z czarnym pieprzem, który dzięki piperynie zwiększa jej wchłanianie. Aby wspomóc system odpornościowy organizmu w trakcie infekcji warto dodać 1/4 łyżeczki sproszkowanej kurkumy lub 6 mm świeżego kłącza do napoju.

Miód
Udowodniono naukowo, że miód łagodzi skuteczniej objawy infekcji górnego układu oddechowego, takie jak kaszel, katar i ból gardła niż leki bez recepty. Wykazuje silne właściwości bakteriobójcze i wirusobójcze, a także wspomaga gojenie śluzówki i ułatwia upłynnianie wydzieliny i jej odkrztuszanie.
Dzienna dawka miodu wynosi od ok. 1 i 1/3 łyżki do 2 łyżek (a dla dzieci – małych łyżeczek) 3 razy dziennie. Można rozpuścić go w ciepłej, ale nie gorącej herbacie lub mleku. Aby w pełni wykorzystać właściwości miodu, należy wybierać produkty dobre jakościowo, pochodzące ze sprawdzonych pasiek.

Cytryna
Cytryna ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne stosowana jest wspomagająco w leczeniu infekcji o różnym podłożu. Jednym z jej głównych składników jest witamina C, która odgrywa ważną rolę we wspieraniu układu odpornościowego.
Sok z cytryny lub całe jej cząstki dodane do herbaty lub naparu np. z imbiru wspomogą organizm w walce z patogenami. Należy sięgać po owoce z ekologicznych upraw i zawsze dokładnie myć je przed użyciem.

Kiedy zaczynamy czuć się gorzej, warto zamiast do apteczki sięgnąć do kuchennej szafki.