9 z 18
Komórki nowotworowe wytwarzają czynniki krzepnięcia krwi....
fot. Katarzyna Białasiewicz/123rf.com

Nowotwory

Komórki nowotworowe wytwarzają czynniki krzepnięcia krwi. Dodatkowo stosowane w leczeniu nowotworów preparaty również przyczyniają się do wystąpienia nadkrzepliwości krwi.

Pacjenci onkologiczni często także mają wykonywane zabiegi chirurgiczne, po których czeka ich rekonwalescencja, często związana z długim leżeniem w łóżku. Z drugiej strony zakrzepica pojawiająca się nagle bez żadnej przyczyny może być jednym z pierwszych symptomów choroby nowotworowej.

10 z 18
Każde przerwanie ciągłości skóry i żył wiąże się z ryzykiem...
fot. gpointstudio/123rf.com

Przebyte operacje

Każde przerwanie ciągłości skóry i żył wiąże się z ryzykiem powstania zakrzepicy. We krwi znajdują się bowiem czynniki odpowiedzialne za jej krzepnięcie. Każdy uraz, skaleczenie, siniak, rana aktywują te czynniki do rozpoczęcia procesu krzepnięcia.

W wyniku gojenia się ran, szczególnie po rozległych operacjach w obrębie kończyn dolnych i miednicy może pojawić się zakrzepica. Sprzyjają jej głównie operacje ginekologiczne, kardiochirurgiczne oraz zabiegi chirurgii ortopedycznej. Dodatkowym czynnikiem ryzyka jest unieruchomienie chorego po tego typu operacjach.

Z tego względu tak ważne jest jak najszybsze uruchamianie pacjenta oraz, w miarę możliwości, stosowanie znieczulenia miejscowego zamiast ogólnego i zabiegów endoskopowych lub przezskórnych.

11 z 18
Bez względu na środek komunikacji, siedzenie w jednym...
fot. kasto/123rf.com

Długa podróż samolotem lub samochodem

Bez względu na środek komunikacji, siedzenie w jednym miejscu, bez możliwości zmiany pozycji, dłużej niż 4-6 godzin zwiększa ryzyko zakrzepicy. Sprzyja temu brak możliwości poruszania nogami, które dodatkowo są mocno zgięte w kolanach, co utrudnia swobodny przepływ krwi.

Szczególnie narażone na wystąpienie skrzepów we krwi są osoby odbywające długie podróże samolotem w klasie ekonomicznej. Oprócz bezruchu i braku możliwości zmiany pozycji ze względu na bardzo ciasno umiejscowione fotele, także lot na dużej wysokości sprzyja wystąpieniu skrzeplin. Wiąże się to z podwyższonym ciśnieniem atmosferycznym oraz niższą zawartością tlenu w kabinie samolotu. Taka sytuacja sprawia, że żyły puchną, a krew krąży wolniej. Sprzyja to sklejaniu się ze sobą krwinek i tworzeniu skrzeplin.

W samolocie występuje również niska wilgotność powietrza, co sprzyja odwodnieniu. W takiej sytuacji krew gęstnieje i pojawiają się w niej zakrzepy, które powiększając się utrudniają swobodny przepływ krwi.

Podczas podróży samochodem czy samolotem warto więc robić nawet krótkie przerwy co jakiś czas, aby nie znajdować się w pozycji siedzącej dłużej niż 1-2 godziny. Szczególnie zalecane jest to dzieciom oraz kobietom w ciąży. W czasie lotu samolotem najlepiej jest się przejść, gdy tylko jest to możliwe. Można też wykonywać proste ćwiczenia nóg takie jak krążenia czy wyprosty.

12 z 18
Prawidłowo zbilansowana dieta ma wpływ na kondycję całego...
fot. Dmitry Lobanov/123rf.com

Nieprawidłowa dieta

Prawidłowo zbilansowana dieta ma wpływ na kondycję całego organizmu oraz może przyczyniać się do zapobiegania wielu chorobom.

W przypadku zakrzepicy istnieją produkty, które wykazują działanie hamujące powstawanie zakrzepów żylnych. Dieta przeciwzakrzepowa powinna opierać się o węglowodany zawarte w produktach zbożowych, kwasy omega-3 (ryby morskie, tran) i antyoksydanty (witamina C, E oraz betakaroten).

Ważne jest też spożywanie substancji przeciwzapalnych takich jak kurkuma czy imbir, ponieważ ich składniki są w stanie rozpuszczać skrzepliny. Można spożywać tłuszcze roślinne takie jak olej rzepakowy, słonecznikowy czy oliwę z oliwek. Przeciwzakrzepowo działa również dostarczanie do organizmu dużej ilości błonnika zawartego w owocach i warzywach, które równocześnie są źródłem antyoksydantów. Nie należy zapominać też o migdałach i orzechach bogatych w witaminę E, która wpływa na elastyczność żył i wzmacnia naczynia krwionośne.

W przypadku zakrzepicy należy unikać przede wszystkim cukru zawartego m.in. w słodyczach i napojach gazowanych oraz tłuszczów zwierzęcych. Należy więc wyeliminować z diety czerwone mięso, smalec, boczek, olej kokosowy i palmowy oraz tłuszcze trans zawarte w produktach wysokoprzetworzonych.

Pozostało jeszcze 5 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

„Czarna śmierć” to nie tylko serial. Tak wyglądała epidemia w czasach PRL

„Czarna śmierć” to nie tylko serial. Tak wyglądała epidemia w czasach PRL

W Bydgoszczy urodziły się trojaczki. Oto Sentino, Sofija i Suzan!

W Bydgoszczy urodziły się trojaczki. Oto Sentino, Sofija i Suzan!

Zamiast skalpela – igła. Pionierski zabieg w białostockim szpitalu

Zamiast skalpela – igła. Pionierski zabieg w białostockim szpitalu

Zobacz również

„Czarna śmierć” to nie tylko serial. Tak wyglądała epidemia w czasach PRL

„Czarna śmierć” to nie tylko serial. Tak wyglądała epidemia w czasach PRL

To jedz na chorą trzustkę. Jadłospis tej diety pomaga także na pęcherzyk żółciowy

To jedz na chorą trzustkę. Jadłospis tej diety pomaga także na pęcherzyk żółciowy