3 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
By dieta była odpowiednio zbilansowana, a więc zapewniała w...
fot. Hermes Rivera / Unsplash

Zachowaj balans

By dieta była odpowiednio zbilansowana, a więc zapewniała w odpowiednich proporcjach proteiny, węglowodany i tłuszcze, należy szykować posiłki w następujący sposób. Połowę talerza powinny wypełniać świeże, gotowane lub pieczone warzywa, stanowiące źródło witamin, składników mineralnych i antyoksydantów. Pełnoziarniste produkty zbożowe (z kolejnych slajdów dowiesz się, jakie są polecane) zapewniające węglowodany złożone, powinny zajmować ok. 30 procent talerza. Ok. 15 procent należy przeznaczyć na produkty proteinowe, a więc chude mięso, nabiał, ryby lub strączki. Do każdego posiłku konieczny jest dodatek odrobiny zdrowego tłuszczu.

Zobacz również

Boli cię noga? Uważaj, to może być zapalenie żył! Tu sprawdzisz objawy

Boli cię noga? Uważaj, to może być zapalenie żył! Tu sprawdzisz objawy

Te zioła pomogą na problemy skórne. Czego używać na trądzik, a czego na łuszczycę?

Te zioła pomogą na problemy skórne. Czego używać na trądzik, a czego na łuszczycę?

Polecamy

U aktorki wykryto guza. "Umierałam z przerażenia"

U aktorki wykryto guza. "Umierałam z przerażenia"

Zregeneruje po zimie, poprawi odporność. Zbierzesz go właśnie teraz

Zregeneruje po zimie, poprawi odporność. Zbierzesz go właśnie teraz

Minister edukacji: Zwiększamy liczbę osób studiujących na kierunku lekarskim

Minister edukacji: Zwiększamy liczbę osób studiujących na kierunku lekarskim

Dodaj ogłoszenie