3 z 13
Poprzednie
Następne
Masz insulinooporność? Poznaj 11 najlepszych wskazówek, jak sobie poradzić ze skłonnością do cukrzycy!
Zachowaj balans
By dieta była odpowiednio zbilansowana, a więc zapewniała w odpowiednich proporcjach proteiny, węglowodany i tłuszcze, należy szykować posiłki w następujący sposób. Połowę talerza powinny wypełniać świeże, gotowane lub pieczone warzywa, stanowiące źródło witamin, składników mineralnych i antyoksydantów. Pełnoziarniste produkty zbożowe (z kolejnych slajdów dowiesz się, jakie są polecane) zapewniające węglowodany złożone, powinny zajmować ok. 30 procent talerza. Ok. 15 procent należy przeznaczyć na produkty proteinowe, a więc chude mięso, nabiał, ryby lub strączki. Do każdego posiłku konieczny jest dodatek odrobiny zdrowego tłuszczu.