4/12 Zamknij

Przeglądaj również za pomocą strzałek na klawiaturze Poprzednie Następne

Wybieraj produkty z pełnego ziarna

Pełnoziarniste produkty zbożowe należą do żywności mało przetworzonej, dzięki czemu zapewniają cenne składniki mineralne, witaminy z grupy B oraz błonnika pokarmowy. Mają też niski indeks glikemiczny, co oznacza, że zawarta w nich energia (glukoza) jest powoli uwalniana dla krwi.

Stawiaj więc na kaszę gryczaną, bulgur, pęczak, brązowy ryż, ciemny makaron i prawdziwy razowiec na zakwasie. Jeśli chcesz upiec pieczywo, skorzystaj z mąki o typie minimum 1850. Na śniadanie zamiast czekoladowych lub kukurydzianych płatków postaw na górskie owsiane, orkiszowe lub żytnie. Nie wskazane są natomiast kasza jaglana, kuskus, biały ryż, jasne pieczywo i makaron, wafle ryżowe i chrupkie pieczywo. Wróć do artykułu

Najnowsze wiadomości

reklama

Polecamy