5 z 7
Najlepsi kucharze świata do czerwonego mięsa (głównie...
fot. yatomo/123rf

MIT: Nie powinno łączyć się wina i czerwonego mięsa

Najlepsi kucharze świata do czerwonego mięsa (głównie wołowiny) polecają lampkę czerwonego wina.

Rzeczywiście zawarte w winie garbniki mogą zmniejszać wchłanianie żelaza, którego znakomitym źródłem jest czerwone mięso. Jednak lampka wina, podana do wołowiny nie wywoła anemii z niedoboru żelaza.

Warto również dodać, że czerwone wino jest źródłem resweratrolu, czyli substancji o silnym działaniu przeciwutleniającym.

6 z 7
Jedzenie miodu daje wiele zdrowotnych korzyści. Dzięki...
fot. chamillewhite/123rf

FAKT: Nie wolno łączyć miodu z gorącą herbatą

Jedzenie miodu daje wiele zdrowotnych korzyści. Dzięki aktywności enzymatycznej ma silne działanie bakteriobójcze i zwalczające wirusy.

Spożywając herbatę z miodem lipowym można złagodzić objawy infekcji wirusowej oraz skrócić jej czas trwania.

Dodając miód do herbaty warto zwrócić szczególną uwagę na jej temperaturę. Miód większość swoich właściwości traci powyżej 45 stopni Celsjusza, zatem dodany do wrzątku straci właściwości zdrowotne i nada tylko słodki smak herbacie.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Co się dzieje z organizmem, gdy regularnie sięgasz po buraki i barszcz czerwony?

Co się dzieje z organizmem, gdy regularnie sięgasz po buraki i barszcz czerwony?

Aktywni i sprawni po 60-tce. Wiek nie ma znaczenia. Ty też możesz tak żyć!

Aktywni i sprawni po 60-tce. Wiek nie ma znaczenia. Ty też możesz tak żyć!

Polecamy

Co się dzieje z organizmem, gdy regularnie sięgasz po buraki i barszcz czerwony?

Co się dzieje z organizmem, gdy regularnie sięgasz po buraki i barszcz czerwony?

Aktywni i sprawni po 60-tce. Wiek nie ma znaczenia. Ty też możesz tak żyć!

Aktywni i sprawni po 60-tce. Wiek nie ma znaczenia. Ty też możesz tak żyć!

Polskie gwiazdy o swojej cukrzycy. Kiedy odkryli chorobę?

Polskie gwiazdy o swojej cukrzycy. Kiedy odkryli chorobę?