3 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pomidor jest źródłem witaminy C (kwasu askorbinowego),...
fot. ryzhkov86/123rf

Łączenie tych produktów może ci zaszkodzić. Którym potrawom ze sobą nie po drodze? Oto fakty i mity związane z łączeniem składników

FAKT/MIT: Nie powinno łączyć się ogórków z pomidorami

Pomidor jest źródłem witaminy C (kwasu askorbinowego), natomiast ogórek posiada askorbinazę, czyli substancję dezaktywującą działanie kwasu askorbinowego.

Rzeczywiście spożywanie samych ogórków i pomidorów w sałatce może pozbawić ją większości witaminy C.

Warto natomiast pamiętać, że wiele warzyw i owoców zawiera znaczne ilości tej witaminy, dlatego zbilansowana dieta w pełni pokryje zapotrzebowanie na kwas askorbinowy, nawet w przypadku łączenia ogórków z pomidorami.

Zobacz również

Real Madryt o krok od mistrzostwa. Zwycięski gol Turka

Real Madryt o krok od mistrzostwa. Zwycięski gol Turka

Imigranci zaatakowali świętujących Włochów – WIDEO

Imigranci zaatakowali świętujących Włochów – WIDEO

Polecamy

Niebezpieczne żelki wycofane. Mogą uszkodzić DNA twoje i twoich dzieci!

Niebezpieczne żelki wycofane. Mogą uszkodzić DNA twoje i twoich dzieci!

Lepiej spać w majtkach czy bez? Ekspertka rozwiewa wątpliwości

Lepiej spać w majtkach czy bez? Ekspertka rozwiewa wątpliwości

Sposoby na świeżą i chrupiącą rzodkiewkę. Już nigdy nie zrobisz inaczej

Sposoby na świeżą i chrupiącą rzodkiewkę. Już nigdy nie zrobisz inaczej