4 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ryby morskie są znakomitym źródłem jodu, a warzywa krzyżowe...
fot. margouillat/123rf

Łączenie tych produktów może ci zaszkodzić. Którym potrawom ze sobą nie po drodze? Oto fakty i mity związane z łączeniem składników

FAKT: Nie powinno łączyć się ryb morskich z surowymi warzywami krzyżowymi

Ryby morskie są znakomitym źródłem jodu, a warzywa krzyżowe (kalafior, brokuł, karczoch) zawierają składniki antyodżywcze – goitrogeny. Związki te zmniejszają wchłanianie jodu w przewodzie pokarmowym.

Należy dodać, że ilość goitrogenów można zmniejszyć gotując warzywa bez przykrywki.

Zobacz również

Skarżyscy policjanci działali w Starachowicach. Wpadł poszukiwany listem gończym

Skarżyscy policjanci działali w Starachowicach. Wpadł poszukiwany listem gończym

Mieszkaniec Ostrowca oszukany w internecie

Mieszkaniec Ostrowca oszukany w internecie

Polecamy

GIS 15.04: to może być niebezpieczne. Sprawdź, czy masz w domu

GIS 15.04: to może być niebezpieczne. Sprawdź, czy masz w domu

Uwaga! Oszuści podszywają się pod NFZ. Zobacz, jak się uchronić

Uwaga! Oszuści podszywają się pod NFZ. Zobacz, jak się uchronić

GIS ostrzega przed produktem (12.04)

GIS ostrzega przed produktem (12.04)