
Gruszki na problemy trawienne
Gruszki to dobre źródło składników odżywczych oraz pektyn. Włączenie ich do codziennej diety pomoże w zmiękczeniu treści pokarmowej i ułatwi wypróżnienia oraz zadziała moczopędnie. Ze względu na zawartość niektórych przeciwutleniaczy, jedzenie gruszek działa przeciwzapalnie, dzięki czemu pomaga obniżyć ryzyko wystąpienia udaru mózgu i cukrzycy typu 2.
Należy jednak pamiętać, że im gruszka jest bardziej dojrzała, tym większy ma indeks glikemiczny. Dla gruszek twardych i mało słodkich IG jest niski (20), ale wraz z tym jak stają się miększe i słodsze może wzrosnąć do 49.

Winogrona bogate w przeciwutleniacze i kalorie
Winogrona to owoce wysokokaloryczne, dostarczające między 67 a 69 kcal w 100 g (w zależności od odmiany), o niskiej zawartości błonnika. Cenione są m.in. za obecność flawonoidów – głównie w pestkach i skórce, które powstrzymują działanie wolnych rodników oraz wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego.
Po winogrona należy sięgać, ale w rozsądnych ilościach. Szczególnie uważne powinny być osoby będące na diecie cukrzycowej, ponieważ mają one średni indeks glikemiczny (IG=45), a 300 gramowa porcja tych owoców ma wysoki ładunek wynoszący 22.

Orzechy na pracę serca i mózgu
Orzechy włoskie zbiera się od początku września do końca listopada. Są świetnym źródłem magnezu, cynku i kwasów omega-3 oraz błonnika pokarmowego. Należy jednak pamiętać, że są wysokokaloryczne – dostarczają aż 654,4 kcal w 100 g. W dużej mierze składają się z tłuszczy (w60,3 g), z czego jednak większość stanowią zdrowe wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Jedzenie orzechów wspiera pracę mózgu (działa korzystanie na pamięć, koncentrację i proces uczenia) się oraz układ krążenia – zwiększa poziom dobrego i obniża poziom złego cholesterolu. Orzechy polecane są osobom m.in. po zawale lub udarze, a także z miażdżycą i hipercholesterolemią.

















