5 z 7
Gruszki to dobre źródło składników odżywczych oraz pektyn....
fot. Towfiqu barbhuiya / Pexels

Gruszki na problemy trawienne

Gruszki to dobre źródło składników odżywczych oraz pektyn. Włączenie ich do codziennej diety pomoże w zmiękczeniu treści pokarmowej i ułatwi wypróżnienia oraz zadziała moczopędnie. Ze względu na zawartość niektórych przeciwutleniaczy, jedzenie gruszek działa przeciwzapalnie, dzięki czemu pomaga obniżyć ryzyko wystąpienia udaru mózgu i cukrzycy typu 2.

Należy jednak pamiętać, że im gruszka jest bardziej dojrzała, tym większy ma indeks glikemiczny. Dla gruszek twardych i mało słodkich IG jest niski (20), ale wraz z tym jak stają się miększe i słodsze może wzrosnąć do 49.

6 z 7
Winogrona to owoce wysokokaloryczne, dostarczające między 67...
fot. Bruno Scramgnon / Pexels

Winogrona bogate w przeciwutleniacze i kalorie

Winogrona to owoce wysokokaloryczne, dostarczające między 67 a 69 kcal w 100 g (w zależności od odmiany), o niskiej zawartości błonnika. Cenione są m.in. za obecność flawonoidów – głównie w pestkach i skórce, które powstrzymują działanie wolnych rodników oraz wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego.

Po winogrona należy sięgać, ale w rozsądnych ilościach. Szczególnie uważne powinny być osoby będące na diecie cukrzycowej, ponieważ mają one średni indeks glikemiczny (IG=45), a 300 gramowa porcja tych owoców ma wysoki ładunek wynoszący 22.

7 z 7
Orzechy włoskie zbiera się od początku września do końca...
fot. Engin Akyurt / Pexels

Orzechy na pracę serca i mózgu

Orzechy włoskie zbiera się od początku września do końca listopada. Są świetnym źródłem magnezu, cynku i kwasów omega-3 oraz błonnika pokarmowego. Należy jednak pamiętać, że są wysokokaloryczne – dostarczają aż 654,4 kcal w 100 g. W dużej mierze składają się z tłuszczy (w60,3 g), z czego jednak większość stanowią zdrowe wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Jedzenie orzechów wspiera pracę mózgu (działa korzystanie na pamięć, koncentrację i proces uczenia) się oraz układ krążenia – zwiększa poziom dobrego i obniża poziom złego cholesterolu. Orzechy polecane są osobom m.in. po zawale lub udarze, a także z miażdżycą i hipercholesterolemią.

Przewijaj aby przejść do kolejnej galerii.

Zobacz również

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Ryba na wigilijnym stole nie musi być nudna. Te przepisy odmienią twoje Święta

Ryba na wigilijnym stole nie musi być nudna. Te przepisy odmienią twoje Święta

Polecamy

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Lista zakazanych potraw wigilijnych dla dzieci. Tych dań nigdy im nie podawaj

Lista zakazanych potraw wigilijnych dla dzieci. Tych dań nigdy im nie podawaj

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw