
Mak przy zaburzeniach trawienia
Mak należy do produktów ciężkostrawnych, szczególnie jak występuje w obecności bakalii, tłuszczu roślinnego i mąki pszennej. Dlatego tradycyjnego makowca nie powinny jeść osoby cierpiące na przewlekłe zaparcia, niestrawność oraz osoby z zespołem jelita drażliwego i wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego.

Mak a dieta osób z cukrzycą
Mak nie jest zakazany dla osób z cukrzycą, natomiast większość potraw z jego dodatkiem, np. makowiec, kutia oraz ciasto makowa panienka to produkty ze znaczną ilością cukru lub lukru. Dlatego w przypadku zaburzeń glukozy zaleca się, aby osoby chore unikały tych produktów, natomiast można spokojnie zjeść łazanki z makiem lub ciasto bez dodatku cukru, np. z erytrytolem, czyli naturalnym i zdrowym zamiennikiem cukru.

Jak wygląda tradycyjny makowiec?
Makowiec to tradycyjne świąteczne ciasto, które ozdabiane jest lukrem i skórką pomarańczową.

Co warto wiedzieć o gotowych masach makowych?
Gotowe masy makowe zwierają znaczne ilości cukru, nawet 48 łyżeczek w jednej puszcze! Dlatego warto przygotować domową masę makową, która nie będzie zawierała aż tyle cukru.