
Kto nie powinien jeść maku?
Lubisz smak pieczonego makowca lub ciasta makowa panienka? Niestety, w niektórych okolicznościach i przy pewnych dolegliwościach te potrawy nie są wskazane.

Mak a dieta kobiet ciężarnych
Mak nie jest bezwzględnie przeciwwskazany dla kobiet ciężarnych i karmiących piersią, jednak zaleca się unikać produktów z jego dodatkiem. Ze względu na nieznaczną zawartość alkaloidów o działaniu narkotycznym kobiety w ciąży nie powinny dziennie spożywać więcej niż 50 g makowca, kutii lub łazanek z makiem.

Mak w diecie dzieci poniżej 2. roku życia
Mak zawiera alkaloidy o działaniu narkotycznym, dlatego nie powinno się go podawać dzieciom poniżej 2. roku życia. Natomiast u starszych dzieci dozwolona ilość maku wynosi ok. 3/4 płaskiej łyżeczki, co odpowiada 30 g makowca, czyli cienkiego plasterka ciasta. Spożycie większej ilości maku może wywołać nadmierną senność, płaczliwość lub wyraźne zdenerwowanie.

Mak a stosowanie niektórych leków
Związki aktywne zawarte w ziarnach maku mogą wchodzić w reakcje chemiczne z niektórymi lekami. Szczególne niebezpieczne jest połączenie maku z lekami nasercowymi. Spożycie przez pacjenta makowca, kutii lub łazanek z makiem i zażycie leków może spowodować zaburzenia rytmu serca, ból w klatce piersiowej, zawroty głowy oraz omdlenia.