
Jak jeść imbir? Dressing imbirowy do sałatki
Imbir jako składnik dressingu doda smaku i cennych składników każdej sałatce, najlepiej w stylu azjatyckim (np. z warzywami, makaronem i krewetkami). Wystarczy połączyć starty imbir i zgnieciony ząbek czosnku z sosem sojowym, octem ryżowym, oliwą z oliwek. Dla lepszego smaku warto użyć też nieco musztardy Dijon.

Jak jeść imbir? Sok marchwiowy z imbirem i pomarańczą
Imbir dobrze czuje się w towarzystwie marchewki i pomarańczy. Takie połączenie warto zastosować nie tylko w sałatce, ale także w świeżo wyciskanym soku. Jeżeli przyprawa wciąż będzie drażnić żołądek, sok warto pić w ramach posiłków.

Jak jeść imbir? Kurczak curry z imbirem i ryżem

Jak jeść imbir? Koktajl z imbirem bananowo-szpinakowy
Sycące i odtruwające zielone smoothie będzie działać jeszcze lepiej, gdy doda się świeży imbir. W koktajlu warto uwzględnić świeży szpinak baby, banany, łodygi selera naciowego i sok z cytryny.