9 z 12
Czekolada, a dokładniej zawarte w niej kakao, może...
fot. pixabay.com

Czekolada a cukrzyca

Czekolada, a dokładniej zawarte w niej kakao, może zmniejszać insulinooporność, która jest jedną z czynników ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2. Jak wykazały badania naukowe z udziałem kobiet z tą chorobą, spożywanie czekolady o wysokiej zawartości flawonoidów (tj. gorzkiej) jest nawykiem ograniczającą oporność komórek na insulinę.

10 z 12
Naukowcy odkryli, dlaczego czekolada tak bardzo nam smakuje....
fot. Lisa Fotios / Pexels

Dlaczego kochamy czekoladę?

Naukowcy odkryli, dlaczego czekolada tak bardzo nam smakuje. Tajemnica tkwi zarówno w doborze składników i zmianie jej konsystencji w naszych ustach.

11 z 12
Czekolada spożywana codziennie w umiarkowanych ilościach...

Co się dzieje z Twoim organizmem, kiedy jesz czekoladę?

Czekolada spożywana codziennie w umiarkowanych ilościach może nie tylko poprawiać samopoczucie, ale też wspomagać profilaktykę nadwagi i poważnych chorób.

Obraz autorstwa cookie_studio na Freepik

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

7 owoców, które opóźnią starzenie się. Jedz je, a będziesz wyglądać młodziej

7 owoców, które opóźnią starzenie się. Jedz je, a będziesz wyglądać młodziej

Nie łącz z pieczywem, zepsujesz swój posiłek. To najgorsze produkty do kanapki

Nie łącz z pieczywem, zepsujesz swój posiłek. To najgorsze produkty do kanapki

Polecamy

Ten napój odchudza i odmładza. Wcale nie jest drogi. Sięgnij po „króla owoców”

Ten napój odchudza i odmładza. Wcale nie jest drogi. Sięgnij po „króla owoców”

Nie łącz z pieczywem, zepsujesz swój posiłek. To najgorsze produkty do kanapki

Nie łącz z pieczywem, zepsujesz swój posiłek. To najgorsze produkty do kanapki

Te chwasty można jeść! To bomba witaminowa na wiosnę. Zobacz, które zbierać

Te chwasty można jeść! To bomba witaminowa na wiosnę. Zobacz, które zbierać