9 z 12

fot. pixabay.com
Czekolada a cukrzyca
Czekolada, a dokładniej zawarte w niej kakao, może zmniejszać insulinooporność, która jest jedną z czynników ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2. Jak wykazały badania naukowe z udziałem kobiet z tą chorobą, spożywanie czekolady o wysokiej zawartości flawonoidów (tj. gorzkiej) jest nawykiem ograniczającą oporność komórek na insulinę.
10 z 12

fot. Lisa Fotios / Pexels
Dlaczego kochamy czekoladę?
Naukowcy odkryli, dlaczego czekolada tak bardzo nam smakuje. Tajemnica tkwi zarówno w doborze składników i zmianie jej konsystencji w naszych ustach.
11 z 12

Co się dzieje z Twoim organizmem, kiedy jesz czekoladę?
Czekolada spożywana codziennie w umiarkowanych ilościach może nie tylko poprawiać samopoczucie, ale też wspomagać profilaktykę nadwagi i poważnych chorób.
Obraz autorstwa cookie_studio na Freepik