
Fasola
Fasola półksiężycowata (Phaseolus lunatus), inaczej limeńska, maślana lub fasola lima pochodzi z tropikalnych terenów Ameryki Środkowej i Południowej. Surowa fasola lima zawiera związek zwany linamaryną, który po spożyciu zamienia się w cyjanek. Związek ten w dużych dawkach jest trujący i może doprowadzić do śmierci. Spożycie już kilku surowych ziaren fasoli maślanej może powodować zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Pamiętaj więc, aby surową fasolę przechowywać w miejscach niedostępnych dla dzieci, a podczas przyrządzania dokładnie ją ugotować gotując co najmniej 15 minut. Fasola dostępna w puszkach jest już ugotowana.

Grzyby
Grzyby kupione w sklepie to gatunki jadalne i bezpieczne. Jednak, gdy wybierasz się sam do lasu na grzyby lepiej weź ze sobą atlas grzybów. Jeśli jesteś ekspertem to nie ma zagrożenia. Jeśli jednak nie do końca potrafisz odróżnić gatunki jadalne od trujących lepiej nie podejmuj się zbierania grzybów na własną rękę. Wiele gatunków grzybów niejadalnych, a także tych toksycznych do złudzenia przypomina grzyby jadalne np. niejadalny goryczak żółciowy wygląda prawie tak samo jak jadalny borowik szlachetny, trująca lisówka pomarańczowy przypomina jadalną kurkę, a niejadalny mleczaj wełnianka jest podobny do jadalnego mleczaja rydza. Niektóre gatunki mogą być bardzo groźne i już po zjedzeniu jednego grzyba takiego jak muchomor sromotnikowy czy zielonawy może nastąpić zgon.