5 z 6
Fasola półksiężycowata (Phaseolus lunatus), inaczej...
fot. MEDITERRANEAN/gettyimages.com

Fasola

Fasola półksiężycowata (Phaseolus lunatus), inaczej limeńska, maślana lub fasola lima pochodzi z tropikalnych terenów Ameryki Środkowej i Południowej. Surowa fasola lima zawiera związek zwany linamaryną, który po spożyciu zamienia się w cyjanek. Związek ten w dużych dawkach jest trujący i może doprowadzić do śmierci. Spożycie już kilku surowych ziaren fasoli maślanej może powodować zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Pamiętaj więc, aby surową fasolę przechowywać w miejscach niedostępnych dla dzieci, a podczas przyrządzania dokładnie ją ugotować gotując co najmniej 15 minut. Fasola dostępna w puszkach jest już ugotowana.

6 z 6
Grzyby kupione w sklepie to gatunki jadalne i bezpieczne....
fot. tomekbudujedomek/gettyimages.com

Grzyby

Grzyby kupione w sklepie to gatunki jadalne i bezpieczne. Jednak, gdy wybierasz się sam do lasu na grzyby lepiej weź ze sobą atlas grzybów. Jeśli jesteś ekspertem to nie ma zagrożenia. Jeśli jednak nie do końca potrafisz odróżnić gatunki jadalne od trujących lepiej nie podejmuj się zbierania grzybów na własną rękę. Wiele gatunków grzybów niejadalnych, a także tych toksycznych do złudzenia przypomina grzyby jadalne np. niejadalny goryczak żółciowy wygląda prawie tak samo jak jadalny borowik szlachetny, trująca lisówka pomarańczowy przypomina jadalną kurkę, a niejadalny mleczaj wełnianka jest podobny do jadalnego mleczaja rydza. Niektóre gatunki mogą być bardzo groźne i już po zjedzeniu jednego grzyba takiego jak muchomor sromotnikowy czy zielonawy może nastąpić zgon.

Zobacz również

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

W Wigilię można jeść zdrowo! Wybieraj potrawy z tymi produktami

W Wigilię można jeść zdrowo! Wybieraj potrawy z tymi produktami

Polecamy

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw