2 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Olej kokosowy w ponad 80 procentach składa się z nasyconych...
fot. DanaTentis/pixabay.com

Olej kokosowy

Olej kokosowy w ponad 80 procentach składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych, przez co ma nie tylko stałą konsystencję w temperaturze pokojowej, ale jest też wyjątkowo odporny na ogrzewanie.

Wytrzymuje temperaturę sięgającą 204 stopni Celsjusza, podczas gdy przy smażeniu na patelni sięga ona 120 stopni, a w głębokim tłuszczu – 180 stopni. Nie ma więc ograniczeń co do jego zastosowania w kuchni.

Ponieważ zawarte w tym oleju kwasy tłuszczowe mają krótsze cząsteczki niż te z mięsa, są łatwiej strawne i spożywane w rozsądnej ilości mogą wpływać korzystnie na metabolizm.

Najcenniejsze właściwości ma olej nierafinowany, ale charakteryzuje się dość wyrazistym zapachem. Wybór rafinowanego oleju kokosowego nie gwarantuje jednak, że będzie on neutralny w smaku.

Zobacz również

7 faktów o życiu ze stomią, które każdy z nas powinien znać

7 faktów o życiu ze stomią, które każdy z nas powinien znać

U tych gwiazd zdiagnozowano raka. Jerzy Stuhr, Michael Douglas i inni

U tych gwiazd zdiagnozowano raka. Jerzy Stuhr, Michael Douglas i inni

Polecamy

„Recepta na ruch”. Darmowe porady dietetyka i fizjoterapeuty. Kto z nich skorzysta?

„Recepta na ruch”. Darmowe porady dietetyka i fizjoterapeuty. Kto z nich skorzysta?

Lekarze biją na alarm. Mniej niż połowa Polaków uprawia sport. To prowadzi do chorób

Lekarze biją na alarm. Mniej niż połowa Polaków uprawia sport. To prowadzi do chorób

Dlaczego nie powinniśmy powstrzymywać kichania? Skutki mogą być bardzo poważne

Dlaczego nie powinniśmy powstrzymywać kichania? Skutki mogą być bardzo poważne

Dodaj ogłoszenie