
Marynata do warzyw i grzybów
Marynata: połącz 1/2 szkl. oliwy z oliwek z 1/4 szkl. czerwonego wina, 2 łyżkami octu balsamicznego (czerwonego lub białego), 1 łyżką sosu Worcestershire, 1 zgniecionym ząbkiem czosnku i 1 łyżką posiekanego świeżego rozmarynu.
Sucha mieszanka do nacierania: wymieszaj 4 łyżki posiekanej bazylii z 2 łyżkami drobno posiekanej natki, 1 łyżką sproszkowanej cebuli, 1 łyżeczką soli i 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny.

Przyprawy do owoców
Jak grillować: rozkrój na połówki dojrzałe brzoskwinie (lub inne owoce, np. połówki dużych śliwek czy plastry ananasa), posmaruj lub spryskaj lekko olejem rzepakowym i oprósz mielonym cynamonem lub kardamonem lub mieszanką tych przypraw z dodatkiem goździków.
Możesz też wymieszać kilka łyżek oleju z ziarenkami zeskrobanymi nożem z wnętrza laski wanilii i użyć go jako w charakterze marynaty.

Grillowane banany
Jak grillować: zdejmij pasek skórki z banana, nie odrywając go do końca, rozetnij wzdłuż miąższ i wlej mieszankę rumu z miodem (np. 1 łyżka rumu z 1 łyżką miodu), przykryj paskiem skórki, zawiń banana w folię aluminiową i grilluj 10 min, przekręcając na drugą stronę w połowie pieczenia. Otwórz ostrożnie banana i wygarnij łyżeczką miąższ.
Możesz też przekroić banany wzdłuż wraz ze skórką i piec połówki (lub ćwiartki) owoców miąższem do dołu na niezbyt mocno rozgrzanym grillu.

Jeśli chcesz, by twoje dania BBQ miały oryginalne smaki, a przy tym były zdrowsze, doprawiaj je za pomocą marynat!