5 z 14
Marynata: połącz 1 szklankę ciemnego piwa z 1/2 szkl. oliwy...
fot. Taken/pixabay.com

Marynata do wołowiny

Marynata: połącz 1 szklankę ciemnego piwa z 1/2 szkl. oliwy z oliwek i 1 łyżką posiekanego korzenia imbiru, dodając 2 zgniecione ząbki czosnku oraz po 1 łyżeczce kminu rzymskiego i otartej skórki pomarańczy.

Alternatywnie:
Sucha mieszanka do nacierania: wymieszaj sproszkowane przyprawy – po 1 łyżce kminu rzymskiego i nasion kolendry, 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki kardamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki cynamonu i szczyptę gałki muszkatołowej.

6 z 14
Marynata: połącz 1/2 szkl. oliwy z oliwek z 1/4 szklanki...
fot. RitaE/pixabay.com

Marynata do wieprzowiny

Marynata: połącz 1/2 szkl. oliwy z oliwek z 1/4 szklanki soku jabłkowego 100 proc., 2 łyżkami miodu, sokiem z 1 limonki i 1 łyżeczką suszonego oregano.

Alternatywnie:
Sucha mieszanka do nacierania: wymieszaj 2 łyżki brązowego cukru ze sproszkowanymi przyprawami – 1 łyżką odtłuszczonego kakao, 1/2 łyżki papryki chili, 1 łyżeczką soli, 1/2 łyżeczki czosnku i 1/4 łyżeczki cynamonu.

7 z 14
Marynata: połącz 1/2 szkl. oliwy z oliwek z 1/4 szkl....
fot. StockSnap/pixabay.com

Marynata do kurczaka

Marynata: połącz 1/2 szkl. oliwy z oliwek z 1/4 szkl. czerwonego wina, 1/4 szkl. jasnego sosu sojowego i 1 łyżką musztardy Dijon.

Alternatywnie:
Sucha mieszanka do nacierania: wymieszaj sproszkowane przyprawy – 1 łyżkę curry bez soli i wzmacniaczy smaku z 1/2 łyżki kminu rzymskiego, 1 łyżeczką soli, 1/2 łyżki nasion kolendry, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/4 łyżeczki imbiru i 1 łyżeczką suszonej mięty lub natki pietruszki.

8 z 14
Marynata cytrusowa: otrzyj skórkę i wyciśnij sok z 4 limonek...
fot. focusonpc/pixabay.com

Marynata do tofu

Marynata cytrusowa: otrzyj skórkę i wyciśnij sok z 4 limonek i 4 cytryn, dodaj 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego, 1 łyżkę grubo mielonego pieprzu oraz 4 łyżki jasnego sosu sojowego albo 2 łyżeczki soli.

Jak grillować: wybierz twarde tofu, pokrój w duże kostki, pokryj marynatą, przykryj i wstaw do lodówki na min. 8 godzin. Grilluj nabite na patyczki do szaszłyków, namoczone uprzednio w wodzie.

Pozostało jeszcze 5 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Uważaj na te herbaty! 3 produkty znikają ze sklepów, bo można się nimi zatruć

Uważaj na te herbaty! 3 produkty znikają ze sklepów, bo można się nimi zatruć

Zdrowy ferment, czyli tanie fermentowane jedzenie. Dzięki niemu schudniesz

Zdrowy ferment, czyli tanie fermentowane jedzenie. Dzięki niemu schudniesz

Wiosna, nowe buty i... ból? Zobacz, jak szybko wyleczyć otarcia na stopach

Wiosna, nowe buty i... ból? Zobacz, jak szybko wyleczyć otarcia na stopach

Zobacz również

Uważaj na te herbaty! 3 produkty znikają ze sklepów, bo można się nimi zatruć

Uważaj na te herbaty! 3 produkty znikają ze sklepów, bo można się nimi zatruć

Zioła na jelita. Które rośliny pomogą na stan zapalny, a które na wzdęcia i gazy?

Zioła na jelita. Które rośliny pomogą na stan zapalny, a które na wzdęcia i gazy?