
Marynata do wołowiny
Marynata: połącz 1 szklankę ciemnego piwa z 1/2 szkl. oliwy z oliwek i 1 łyżką posiekanego korzenia imbiru, dodając 2 zgniecione ząbki czosnku oraz po 1 łyżeczce kminu rzymskiego i otartej skórki pomarańczy.
Alternatywnie:
Sucha mieszanka do nacierania: wymieszaj sproszkowane przyprawy – po 1 łyżce kminu rzymskiego i nasion kolendry, 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki kardamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki cynamonu i szczyptę gałki muszkatołowej.

Marynata do wieprzowiny
Marynata: połącz 1/2 szkl. oliwy z oliwek z 1/4 szklanki soku jabłkowego 100 proc., 2 łyżkami miodu, sokiem z 1 limonki i 1 łyżeczką suszonego oregano.
Alternatywnie:
Sucha mieszanka do nacierania: wymieszaj 2 łyżki brązowego cukru ze sproszkowanymi przyprawami – 1 łyżką odtłuszczonego kakao, 1/2 łyżki papryki chili, 1 łyżeczką soli, 1/2 łyżeczki czosnku i 1/4 łyżeczki cynamonu.

Marynata do kurczaka
Marynata: połącz 1/2 szkl. oliwy z oliwek z 1/4 szkl. czerwonego wina, 1/4 szkl. jasnego sosu sojowego i 1 łyżką musztardy Dijon.
Alternatywnie:
Sucha mieszanka do nacierania: wymieszaj sproszkowane przyprawy – 1 łyżkę curry bez soli i wzmacniaczy smaku z 1/2 łyżki kminu rzymskiego, 1 łyżeczką soli, 1/2 łyżki nasion kolendry, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/4 łyżeczki imbiru i 1 łyżeczką suszonej mięty lub natki pietruszki.

Marynata do tofu
Marynata cytrusowa: otrzyj skórkę i wyciśnij sok z 4 limonek i 4 cytryn, dodaj 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego, 1 łyżkę grubo mielonego pieprzu oraz 4 łyżki jasnego sosu sojowego albo 2 łyżeczki soli.
Jak grillować: wybierz twarde tofu, pokrój w duże kostki, pokryj marynatą, przykryj i wstaw do lodówki na min. 8 godzin. Grilluj nabite na patyczki do szaszłyków, namoczone uprzednio w wodzie.