
Zielona herbata
Napój z niefermentowanych listków herbaty chińskiej działa pobudzająco, wspomaga trawienie i odporność na infekcje, nie zubażając przy tym organizmu w związki mineralne tak, jak herbata czarna. Ta zielona jest źródłem katechin takich jak EGCG – to szczególnie silny antyoksydant, który zmniejsza stan zapalny i pomaga zapobiegać powstawaniu zwłóknień wątroby na skutek jej uszkodzeń. Uwaga, tak nie działają wyciągi z zielonej herbaty, bo z powodu wysokich stężeń związków aktywnych mogą wywierać odwrotny efekt.

Tłuste ryby
To jedyne tłuste produkty zwierzęce polecane w diecie dla wątroby. Ryby morskie takie jak śledź, łosoś, sardynki czy makrela obfitują w związki takie jak DHA i EPA. To niezbędne jak witaminy kwasy tłuszczowe omega-3, które poprawiają gospodarkę tłuszczową w organizmie i lipidogram krwi, chroniąc w ten sposób m.in. układ krążenia i wątrobę. Mogą też wpływać korzystnie na zaburzone wydzielanie niektórych enzymów wątrobowych. Ponieważ jednak w tłuszczu rozpuszcza się wiele toksyn, warto wybierać certyfikowane ryby z czystych łowisk lub sięgać po olej rybi (z mięśni czy wątroby ryb) w postaci oczyszczonej.

Różnorodne warzywa i owoce
Trudno wskazać na najlepsze warzywo czy owoc dla wątroby, a nawet na ich grupę. Dla zdrowia potrzebne są różne ich gatunki w diecie, dlatego warto korzystać z sezonowości warzyw i codziennie jeść zestaw we wszystkich kolorach. Zawarte w nich związku korzystne dla wątroby to rozmaite antyoksydanty powinny bowiem być dostarczane „w pakietach”. Do polecanych produktów, zidentyfikowanych w analizie badań z „Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine” należą m.in.: buraki, brokuły, kapusta, jarmuż, batat, a także wszelkie ciemnozielone liście. Natomiast wśród owocow są to m.in. banany, wiśnie, cytryny, granaty czy figi. Jeśli to możliwe, warto wybierać produkty z upraw ekologicznych, mniej zanieczyszczone związkami obciążającymi wątrobę.

Gdzie jest wątroba?
Wątroba to narząd zlokalizowany pod przeponą w prawym podżebrzu, którego części przechodzą też do górnego nadbrzusza i lewego podżebrza.