![Oliwa z oliwek to polecany rodzaj tłuszczu, który można i...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/ac/31/62ce87abbc30d_o_large.jpg)
Najlepsza oliwa z oliwek – jak ją wybrać? Sprawdź, co oznaczają określenia na butelce
Oliwa z oliwek to polecany rodzaj tłuszczu, który można i warto jeść codziennie. Jej wybór jest jednak tak duży, że kupno tej najzdrowszej może przysparzać trudności.
Sprawdź, jak wybrać najlepszą oliwę w sklepie. Wyjaśniamy, co oznaczają określenia podawane na etykietach tego produktu.
Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, ew. naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
![Oliwa tłoczona wyłącznie za pomocą środków mechanicznych,...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/ca/69/62c5772807d0a_o_xlarge.jpg)
Oliwa extra virgin
Oliwa tłoczona wyłącznie za pomocą środków mechanicznych, której kwasowość nie przekracza 0,8 proc. Najwyższej jakości EVOO (ang. extra virgin olive oil) to te z oznaczeniem UE dotyczącym chronionej nazwy pochodzenia (DOP) i chronionego oznaczenia geograficznego (IGP). Warto pamiętać, że ma najniższą temperaturę dymienia, najlepiej więc używać jej, smażąc na małym ogniu, dusząc na niej potrawy oraz na zimno, np. w dressingu.
Podobnie niewskazane jest podgrzewać oleju klasy virgin – gorszej jakości niż extra virgin, bo o wyższej kwasowości.
![To oliwa pozyskiwana w maszynie, która miele i wyciska olej...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/64/34/62c5772e80c4e_o_xlarge.jpg)
Oliwa tłoczona wyłącznie za pomocą środków mechanicznych
To oliwa pozyskiwana w maszynie, która miele i wyciska olej z oliwek bez ich podgrzania. Pozwala to zachować jej właściwości i smak. Co ważne, cały proces produkcji odbywa się bez użycia środków chemicznych.
![Określenie „oliwa z pierwszego tłoczenia” bywa stosowane...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/da/8f/62c5772510ab7_o_xlarge.jpg)
Oliwa z pierwszego tłoczenia
Określenie „oliwa z pierwszego tłoczenia” bywa stosowane zamiennie z „extra virgin”, ale może wprowadzać w błąd, ponieważ tłoczenie zawsze odbywa się tylko raz.
Z wytłoków można wprawdzie pozyskać więcej oleju (gorszej jakości), ale stosuje się inne metody, m.in. podgrzewanie i wymywanie rozpuszczalnikiem. Taka oliwa ma określone nazwy: sansa, pomace lub oliwa z wytłoków. Nadaje się tylko do smażenia, a przez wielu żywieniowców jest uznawana za szkodliwą.