1 z 11
Oliwa z oliwek to polecany rodzaj tłuszczu, który można i...
fot. serezniy/123RF

Najlepsza oliwa z oliwek – jak ją wybrać? Sprawdź, co oznaczają określenia na butelce

Oliwa z oliwek to polecany rodzaj tłuszczu, który można i warto jeść codziennie. Jej wybór jest jednak tak duży, że kupno tej najzdrowszej może przysparzać trudności.

Sprawdź, jak wybrać najlepszą oliwę w sklepie. Wyjaśniamy, co oznaczają określenia podawane na etykietach tego produktu.

Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, ew. naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

2 z 11
Oliwa tłoczona wyłącznie za pomocą środków mechanicznych,...
fot. dasha11/123RF

Oliwa extra virgin

Oliwa tłoczona wyłącznie za pomocą środków mechanicznych, której kwasowość nie przekracza 0,8 proc. Najwyższej jakości EVOO (ang. extra virgin olive oil) to te z oznaczeniem UE dotyczącym chronionej nazwy pochodzenia (DOP) i chronionego oznaczenia geograficznego (IGP). Warto pamiętać, że ma najniższą temperaturę dymienia, najlepiej więc używać jej, smażąc na małym ogniu, dusząc na niej potrawy oraz na zimno, np. w dressingu.

Podobnie niewskazane jest podgrzewać oleju klasy virgin – gorszej jakości niż extra virgin, bo o wyższej kwasowości.

3 z 11
To oliwa pozyskiwana w maszynie, która miele i wyciska olej...
fot. subbotina/123RF

Oliwa tłoczona wyłącznie za pomocą środków mechanicznych

To oliwa pozyskiwana w maszynie, która miele i wyciska olej z oliwek bez ich podgrzania. Pozwala to zachować jej właściwości i smak. Co ważne, cały proces produkcji odbywa się bez użycia środków chemicznych.

4 z 11
Określenie „oliwa z pierwszego tłoczenia” bywa stosowane...
fot. JanPietruszk/123RF

Oliwa z pierwszego tłoczenia

Określenie „oliwa z pierwszego tłoczenia” bywa stosowane zamiennie z „extra virgin”, ale może wprowadzać w błąd, ponieważ tłoczenie zawsze odbywa się tylko raz.

Z wytłoków można wprawdzie pozyskać więcej oleju (gorszej jakości), ale stosuje się inne metody, m.in. podgrzewanie i wymywanie rozpuszczalnikiem. Taka oliwa ma określone nazwy: sansa, pomace lub oliwa z wytłoków. Nadaje się tylko do smażenia, a przez wielu żywieniowców jest uznawana za szkodliwą.

Pozostało jeszcze 6 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Anna Puślecka zaprasza: „KLUB ZDROWIA – kobiety! Ruszaj stąd do długowieczności”

NASZ PATRONAT
Anna Puślecka zaprasza: KLUB ZDROWIA – kobiety! Ruszaj stąd do długowieczności”

Jakość wody, zmiękczanie i uzdatnianie w kuchni: Kompleksowy przewodnik

Jakość wody, zmiękczanie i uzdatnianie w kuchni: Kompleksowy przewodnik

Monika Olejnik przekazała wieści o druzgocącej diagnozie. Jest już po operacji

Monika Olejnik przekazała wieści o druzgocącej diagnozie. Jest już po operacji

Zobacz również

Profesor Religa po raz pierwszy udanie przeszczepił serce. Minęła 39. rocznica

Profesor Religa po raz pierwszy udanie przeszczepił serce. Minęła 39. rocznica

Anna Puślecka zaprasza: „KLUB ZDROWIA – kobiety! Ruszaj stąd do długowieczności”

NASZ PATRONAT
Anna Puślecka zaprasza: KLUB ZDROWIA – kobiety! Ruszaj stąd do długowieczności”