Jak podkręcić metabolizm po 50. roku życia? Te sposoby pomogą szybciej schudnąć. Wprowadź kilka zmian i ciesz się swoją wymarzoną sylwetką
Zbilansowana dieta
Sposób, w jaki się odżywiamy bezpośrednio wpływa na nasz stan zdrowia. Prawidłowa i zbilansowana dieta może zmniejszać ryzyko rozwoju wielu chorób, w tym cukrzycy typu 2, nadciśnienia, miażdżycy, a nawet zawału serca i udaru mózgu. Jeśli chcesz podkręcić metabolizm, wyeliminuj z jadłospisu produkty obfitujące w nasycone kwasy tłuszczowe, do których należą m.in. smażone mięso, chipsy oraz margaryny twarde. Unikaj również produktów słodzonych i dosalanych. Postaw natomiast na surowe owoce i warzywa, pełnoziarniste produkty zbożowe, rośliny strączkowe oraz chude kawałki mięsa – kurczak, indyk lub schab bez widocznych pasm tłuszczu. Przynajmniej raz w tygodniu sięgaj też po tłuste ryby morskie, takie jak łosoś, śledź, makrela i szprot, ponieważ są one źródłem cennych kwasów omega-3. To one wspierają układ sercowo-naczyniowy oraz wzmacniają odporność.