
Błonnik pokarmowy
Bardzo często w diecie Polaków występuje zbyt mała ilość błonnika pokarmowego, która wynosi poniżej 20 g na dobę. Aby przyspieszyć metabolizm należy spożywać przynajmniej 25-30 g tego składnika. Gdzie możemy go znaleźć? Przede wszystkim są to surowe warzywa i owoce, spożywane również ze skórą oraz pełnoziarniste produkty zbożowe, takie jak kasze, makarony, płatki zbożowe i otręby. Warto dodać, że przy zwiększonym spożyciu błonnika pokarmowego należy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu organizmu.

Odpowiednie nawodnienie
Woda jest niezbędna do przeprowadzania wszystkich procesów w organizmie, w tym trawienia i przemian metabolicznych. Niestety wraz z wiekiem jej ilość znacznie spada, dlatego należy ją systematycznie uzupełniać. Warto zrezygnować z picia słodkich i gazowanych napojów, ponieważ są one źródłem cukru, który znacząco może utrudniać odchudzanie. Jedna szklanka 250 ml słodkiego napoju ma ok. 250 kcal i aż 2 kopiaste łyżki cukru! Postaw na wodę, herbatę lub herbatki ziołowe. Nie lubisz pić samej wody? Dodaj do niej kilka plastrów cytryny i listek mięty – uzyskasz orzeźwiający napój.

Mniejsze porcje posiłków
Aby podkręcić przemianę materii należy regularnie spożywać posiłki. Lepsze efekty osiągniesz, jeśli w ciągu dnia zjesz od 3 do 5 mniejszych posiłków niż jeden duży. Staraj się zjeść śniadanie do godziny po wstaniu, a ostatni posiłek nie później niż 2 godziny przed snem. W nocy proces trawienia znacznie zwalnia, dlatego nie najadaj się bezpośrednio przed snem. Urozmaicaj swoje posiłki tak, aby miały one źródło pełnowartościowego białka, dobrych tłuszczy oraz węglowodanów złożonych, czyli produktów pełnoziarnistych.

















