
4. Odchudź świąteczne dania
Postaraj się przygotowywać potrawy z jak najmniejszą ilością tłuszczu i cukru, ponieważ pozwoli to zmniejszyć kaloryczność potrawy. Do przygotowania ciast, zamiast cukru możesz użyć zamienników, takich jak erytrytol czy ksylitol.
Wybierając barszcz czerwony postaw na czysty i klarowny, bez uszek lub pasztecików. Zjedzenie zupy bez dodatków pozwoli zaoszczędzić nawet 300 kcal.

3. Nie jedz na noc
Staraj się kończyć posiłki najpóźniej o godzinie 20 – nadmierne spożycie jedzenia wieczorem może pogorszyć trawienie oraz spowodować problemy z zasypianiem.

2. Pamiętaj o ruchu
Po jedzeniu warto pójść na krótki spacer, aby poprawić trawienie i wyeliminować ewentualne objawy przejedzenia. Pamiętaj, że nie musisz spędzać całych świąt za stołem. Jeden ze świątecznych dni możesz zaplanować z rodziną na wspólnej aktywności na świeżym powietrzu.

1. Wybierz mały talerzyk
Potrawy nakładaj na mały talerzyk – udowodniono, że osoby jedzące z małego talerza, taką samą porcję co osoby z dużego, zdecydowanie szybciej się najadają.