Fit gofry to przepyszny zamiennik tradycyjnego deseru. Poznaj przepisy na gofry w wersji wegańskiej, bezglutenowej, wytrawnej i dla dzieci
Wytrawne gofry
Wytrawne gofry to idealna alternatywa dla osób, które nie lubią lub unikają słodyczy. Do przygotowania możesz użyć ulubionych warzyw, szynki, sera oraz ziół. Taki posiłek będzie dobry jako śniadanie lub przekąska.
Składniki:
- 150 g mąki pełnoziarnistej,
- 1 jajko,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100 ml wody gazowanej,
- 50 ml mleka,
- łyżka oleju,
- 50 g papryki czerwonej,
- 40 g szynki z piersi kurczaka,
- 20 g szczypiorku,
- 15 g sera mozzarella,
- ulubione zioła i przyprawy.
Przygotowanie:
Z mąki, jajka, proszku do pieczenia, wody, mleka i oleju przygotuj jednolite ciasto. Odstaw na 30 minut. W tym czasie pokrój drobno paprykę, szynkę, szczypiorek i mozzarellę. Dorzuć składniki do ciasta i dokładnie wymieszaj. Rozgrzej gofrownicę, nalej odpowiednią ilość ciasta i piecz ok. 3-5 minut. Tak przygotowanego gofra możesz podać z koperkiem oraz wędzonym łososiem.