
Physalis
Roślina znana też jako miechunka pomidorowa oraz inkaska czy złota jagoda rzeczywiście jest spokrewniona z pomidorem i ozdobną miechunką rozdętą (dekoracyjne czerwone, cienkie jak papier „lampiony” w późnojesiennych ogródkach).
Jadalnych odmian miechunki jest więcej, m.in. miechunka jadalna, peruwiańska czy tomatillo. Wszystkie są podobne: w jasnym kielichu (bo tak botanicznie nazywa się osłonka owocu) kryje się okrągła żółtopomarańczowa jagoda o kwaskowatym smaku i aromacie przypominającym ananasa. Zapewnia niewiele cukrów, a sporo witamin C i grupy B oraz karotenów. Miechunka dostępna jest w postaci świeżej (dla cukierników to ulubiony element dekoracji tortów) oraz suszonej.

Woda alkaliczna
Ostatnio pojawiła się nawet w dyskoncie – woda alkaliczna od kilku lat podbija nasz rynek. To woda o odczynie zasadowym (pH>7,0) i niskiej mineralizacji, a więc całkowicie inna od wody średnio- i wysokozmineralizowanej bogatej w alkaliczne pierwiastki – składniki mineralne takie jak wapń, magnez, potas i sód. Nie jest to jednak kolejny „pic na wodę”!
Ze względu na swój specyficzny skład i pochodzenie, woda alkaliczna zawiera zdysocjowane jony wody, które nadają jej tzw. ujemny potencjał redoks. Dzięki temu działa antyoksydacyjnie (neutralizuje wolne rodniki), a przy tym nawadnia lepiej niż zwykła woda. Im wyższe jest jej pH, tym silniejsze właściwości prozdrowotne!
W Polsce mamy źródła bardzo dobrej wody alkalicznej o pH nawet wyższym niż 8-9. Dostępna jest także droga, importowana woda alkaliczna z lodowców (np. czerpana z dna oceanu) oraz wytwarzana w specjalnych urządzeniach do hydrolizy wody,AQ np. w niektórych ośrodkach SPA czy uzdrowiskach.

Okra jest dostępna w Polsce głównie w postaci marynowanej i pakowana w słoiki.