Domowy fast food w wersji FIT – to prostsze i smaczniejsze niż myślisz! Sprawdź pomysły na zdrowe dania, które zastąpią śmieciowe jedzenie
Falafel w bezglutenowym placku pita
Kotleciki z ciecierzycy (często z dojrzałym bobem) to roślinna alternatywa dla kebaba, która od lat jest dostępna w oferujących go barach. Dziś falafele można znaleźć nawet na sklepowej półce z gotowymi daniami, choć warto spróbować tych domowych.
Tajemnicą ich przygotowania jest użycie namoczonej, ale nie ugotowanej ciecierzycy, którą rozdrabnia się i łączy z drobno posiekaną cebulą, mieloną kolendrą oraz kuminem, i odrobiną sody oczyszczonej, a najczęściej też z posiekaną natką.
Falafele można również kupić w postaci suchej, oryginalnie doprawionej mieszanki, którą przed przygotowaniem kotlecików należy namoczyć w wodzie.
Natomiast placki pita łatwo jest przygotować w domu (również w wersji bez pszenicy), choć można też nabyć je w wersji pełnoziarnistej w orientalnym sklepie.