9 z 14
Składniki...
fot. lenaivanova/123RF

Lody z owoców leśnych oraz lody z kiwi i melona z matchą

Składniki
Lody z owoców leśnych z kokosem:
• 1 szkl. truskawek
• 1 szkl. borówek amerykańskich
• 1/2 szkl. malin, najlepiej bez pestek
• 1 i 1/2 szkl. mleczka kokosowego z puszki
• 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
• 1 łyżka skrobi z tapioki lub maranty trzcinowej

Lody z kiwi i melona z matchą:
• 1 szkl. miąższu kiwi, najlepiej bez pestek
• 1 szkl. miąższu melona miodowego
• 1 łyżeczka sproszkowanej herbaty matcha, ew. sproszkowanej chlorelli
• 1 i 1/2 szkl. mleczka kokosowego z puszki
• 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
• 1 łyżka skrobi z tapioki lub maranty trzcinowej

Przygotowanie
1. Wymieszaj dobrze mleczko kokosowe, odlej 2 łyżki i połącz ze skrobią, wlej do garnuszka, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 3-5 minut, po czym ostudź.
2. Zmiksuj pozostałe składniki przepisu i dodaj zagęszczone mleczko kokosowe.
3. Zamroź masę w maszynce do lodów wg instrukcji urządzenia, po czym zamrażaj 1-2 godziny, albo wlej mieszankę do miski, przykryj ją i wstaw do zamrażalnika, po czym mieszaj dokładnie co 30 minut, aż do stężenia. Albo wlej miks do foremek do lodów z patykiem i zamrażaj min 3-4 godziny.

10 z 14
Składniki...
fot. ponce_photography/pixabay.com

Lody ananas-mango i lody arbuzowo-żurawinowe

Składniki
Lody ananas-mango
• 2 szkl. miąższu ananasa
• 2 szkl. miąższu mango
• 1 łyżka soku wyciśniętego ze startego korzenia imbiru

Lody arbuzowo-żurawinowe
• 2 szkl. miąższu arbuza bez pestek
• 2 szkl. mrożonej żurawiny wielkoowocowej (ew. czerwonej porzeczek)

Przygotowanie
1. Zmiksuj składniki przepisu i wlej do foremek do lodów z patykiem.
2. Zamrażaj 3-4 godziny.

11 z 14
Składniki...
fot. nadja-golitschek/pixabay.com

Lody wieloowocowe z bananem

Składniki
• 2 banany
• 2 łyżki masła migdałowego, ew. 4 łyżki płatków migdałowych
• 1/2 szkl. wody źródlanej
• 2 i 1/2 szkl. mieszanych owoców, np. malin, jeżyn, borówek i kawałków truskawek

Przygotowanie
1. Zmiksuj banany z masłem migdałowym i wodą, po czym wsyp owoce i delikatnie wymieszaj.
2. Wlej masę do 10 foremek do lodów z patykiem i zamrażaj 3-4 godziny.

12 z 14
Zielony kolor lodów owocowych może pochodzić od zdrowych...
fot. svetazarzamora/123RF

Zielony kolor lodów owocowych może pochodzić od zdrowych sproszkowanych alg chlorella, a niebieski – od alg spirulina.

Pozostały jeszcze 2 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Najnowocześniejszy skaner w poznańskiej pracowni. Co potrafi?

Najnowocześniejszy skaner w poznańskiej pracowni. Co potrafi?

Wraca hit. Już nigdy nie spojrzysz na szpital tak samo

Wraca hit. Już nigdy nie spojrzysz na szpital tak samo

Te świąteczne produkty mogą uczulać! Sprawdź, na co uważać

Te świąteczne produkty mogą uczulać! Sprawdź, na co uważać

Zobacz również

Czy wiesz, jak wybrać słodkie mandarynki bez pestek?

Czy wiesz, jak wybrać słodkie mandarynki bez pestek?

Najnowocześniejszy skaner w poznańskiej pracowni. Co potrafi?

Najnowocześniejszy skaner w poznańskiej pracowni. Co potrafi?