
Lody z owoców leśnych oraz lody z kiwi i melona z matchą
Składniki
Lody z owoców leśnych z kokosem:
• 1 szkl. truskawek
• 1 szkl. borówek amerykańskich
• 1/2 szkl. malin, najlepiej bez pestek
• 1 i 1/2 szkl. mleczka kokosowego z puszki
• 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
• 1 łyżka skrobi z tapioki lub maranty trzcinowej
Lody z kiwi i melona z matchą:
• 1 szkl. miąższu kiwi, najlepiej bez pestek
• 1 szkl. miąższu melona miodowego
• 1 łyżeczka sproszkowanej herbaty matcha, ew. sproszkowanej chlorelli
• 1 i 1/2 szkl. mleczka kokosowego z puszki
• 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
• 1 łyżka skrobi z tapioki lub maranty trzcinowej
Przygotowanie
1. Wymieszaj dobrze mleczko kokosowe, odlej 2 łyżki i połącz ze skrobią, wlej do garnuszka, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 3-5 minut, po czym ostudź.
2. Zmiksuj pozostałe składniki przepisu i dodaj zagęszczone mleczko kokosowe.
3. Zamroź masę w maszynce do lodów wg instrukcji urządzenia, po czym zamrażaj 1-2 godziny, albo wlej mieszankę do miski, przykryj ją i wstaw do zamrażalnika, po czym mieszaj dokładnie co 30 minut, aż do stężenia. Albo wlej miks do foremek do lodów z patykiem i zamrażaj min 3-4 godziny.

Lody ananas-mango i lody arbuzowo-żurawinowe
Składniki
Lody ananas-mango
• 2 szkl. miąższu ananasa
• 2 szkl. miąższu mango
• 1 łyżka soku wyciśniętego ze startego korzenia imbiru
Lody arbuzowo-żurawinowe
• 2 szkl. miąższu arbuza bez pestek
• 2 szkl. mrożonej żurawiny wielkoowocowej (ew. czerwonej porzeczek)
Przygotowanie
1. Zmiksuj składniki przepisu i wlej do foremek do lodów z patykiem.
2. Zamrażaj 3-4 godziny.

Lody wieloowocowe z bananem
Składniki
• 2 banany
• 2 łyżki masła migdałowego, ew. 4 łyżki płatków migdałowych
• 1/2 szkl. wody źródlanej
• 2 i 1/2 szkl. mieszanych owoców, np. malin, jeżyn, borówek i kawałków truskawek
Przygotowanie
1. Zmiksuj banany z masłem migdałowym i wodą, po czym wsyp owoce i delikatnie wymieszaj.
2. Wlej masę do 10 foremek do lodów z patykiem i zamrażaj 3-4 godziny.

Zielony kolor lodów owocowych może pochodzić od zdrowych sproszkowanych alg chlorella, a niebieski – od alg spirulina.