
Lody arbuzowo-truskawkowe
Składniki
• 1 i 1/2 szkl. miąższu arbuza bez pestek
• 2 i 1/2 szkl. truskawek, najlepiej przetartych przez sito (bez pestek)
• 1/2 szkl. jogurtu naturalnego 3-10 proc. tłuszczu lub kokosowego
Przygotowanie
1. Zmiksuj wszystkie składniki.
2. Zamroź masę w maszynce do lodów wg instrukcji urządzenia, po czym zamrażaj 1-2 godziny, albo wlej mieszankę do miski, przykryj ją i wstaw do zamrażalnika, a następnie mieszaj dokładnie co 30 minut, aż do stężenia. Albo wlej miks do foremek do lodów z patykiem i zamrażaj min 3-4 godziny.

Lody mleczne malinowe
Składniki
• 2 szkl. malin
• 2 szkl. pełnotłustego mleka krowiego lub mleczka roślinnego z 1 łyżką syropu z agawy lub miodu
Przygotowanie
1. Rozgnieć 1 i 1/2 szkl. malin widelcem i ew. przetrzyj przez sito, by usunąć pestki, miąższ zmiksuj (opcjonalnie).
2. Wymieszaj rozgniecione maliny z mlekiem.
3. Nałóż całe maliny do 10 foremek do lodów z patykiem, wlej mieszankę z mlekiem i zamrażaj 3-4 godziny.

Lody cytrusowo-ziołowe
Składniki
• 2 szkl. soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy
• 1 szkl. soku wyciśniętego z mandarynek lub pomelo i ew. kumkwatów
• 2 łyżki soku wyciśniętego z limonki lub cytryny
• 1/2 szkl. liści melisy lub mięty
Przygotowanie
1. Wyciśnij sok z owoców, dodając razem z partiami owoców porwane zioła.
2. Wlej sok do 10 foremek do lodów z patykiem i zamrażaj 3-4 godziny.

Mrożone owoce w wodzie kokosowej
Składniki
• 2 kiwi
• 1/2 szkl. malin
• 3 szkl. wody kokosowej lub soku z brzozy
Przygotowanie
1. Obierz kiwi i pokrój w plasterki, a następnie w ćwiartki.
2. Nałóż kiwi i maliny do 10 foremek na lody z patykiem i zalej wodą kokosową.
3. Zamrażaj min. 3-4 godziny.