5 z 6
Szczypiorek zawiera zeaksantynę i luteinę, które należą do...
fot. dolgachov/123rf.com

Zapewnia dobry wzrok

Szczypiorek zawiera zeaksantynę i luteinę, które należą do grupy karotenoidów o działaniu antyoksydacyjnym. Są one obecne w siatkówce oka, ale z wiekiem ich ilość spada. Dostarczanie ich wraz z pokarmem np. poprzez jedzenie szczypiorku zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej i wspomaga ostrość wzroku.

6 z 6
Ze względu na zawartość witaminy C częste dodawanie...
fot. pingpao/123rf.com

Wzmacnia odporność

Ze względu na zawartość witaminy C częste dodawanie szczypiorku do posiłków takich jak jajecznica, omlet czy sałatka stymuluje działanie układu odpornościowego. Zawarte w szczypiorku przeciwutleniacze zmniejszają stres oksydacyjny, niwelują stany zapalne i dzięki temu pomagają zwalczyć objawy infekcji.

Przewijaj aby przejść do kolejnej galerii.

Zobacz również

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

W Wigilię można jeść zdrowo! Wybieraj potrawy z tymi produktami

W Wigilię można jeść zdrowo! Wybieraj potrawy z tymi produktami

Polecamy

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw