5 z 6
Szczypiorek zawiera zeaksantynę i luteinę, które należą do...
fot. dolgachov/123rf.com

Zapewnia dobry wzrok

Szczypiorek zawiera zeaksantynę i luteinę, które należą do grupy karotenoidów o działaniu antyoksydacyjnym. Są one obecne w siatkówce oka, ale z wiekiem ich ilość spada. Dostarczanie ich wraz z pokarmem np. poprzez jedzenie szczypiorku zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej i wspomaga ostrość wzroku.

6 z 6
Ze względu na zawartość witaminy C częste dodawanie...
fot. pingpao/123rf.com

Wzmacnia odporność

Ze względu na zawartość witaminy C częste dodawanie szczypiorku do posiłków takich jak jajecznica, omlet czy sałatka stymuluje działanie układu odpornościowego. Zawarte w szczypiorku przeciwutleniacze zmniejszają stres oksydacyjny, niwelują stany zapalne i dzięki temu pomagają zwalczyć objawy infekcji.

Przewijaj aby przejść do kolejnej galerii.

Zobacz również

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Ryba na wigilijnym stole nie musi być nudna. Te przepisy odmienią twoje Święta

Ryba na wigilijnym stole nie musi być nudna. Te przepisy odmienią twoje Święta

Polecamy

Dna moczanowa a świąteczne potrawy. Zobacz, czego powinni unikać chorzy na podagrę

Dna moczanowa a świąteczne potrawy. Zobacz, czego powinni unikać chorzy na podagrę

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw