
Chudy nabiał i jaja
Nabiał to znakomite źródło białka pokarmowego i wapnia, który jest niezbędny do prawidłowej budowy kości i zębów. Polecanymi produktami będą chude i półtłuste: mleko, jogurt naturalny, kefir, maślanka, ser twarogowy i ziarnisty. W jadłospisie mogą znaleźć się również jaja, które obfitują pełnowartościowe białko, a także żelazo. Należy unikać natomiast tłustego mleka i jego przetworów, a także sera ricotta i mascarpone oraz serów pleśniowych i topionych.

Chude mięso ryb
Ryby również są bogate w puryny, dlatego pacjenci mogą spożywać tylko umiarkowane ilości. Chorzy na dnę moczanową nie powinni rezygnować z ryb, ponieważ stanowią one znakomite źródło kwasów omega-3, które łagodzą stan zapalny organizmu, a także zmniejszają ból i sztywność stawów.
Po jakie ryby mogą sięgać osoby z artretyzmem? Warto wprowadzić do jadłospisu umiarkowane ilości (do 100 g dziennie): sandacza, dorsza i mintaja.

Zupy na wywarach warzywnych
W przypadku dny moczanowej nie powinno się spożywać zup i sosów na wywarach mięsnych lub kostnych, ponieważ obfitują one w puryny. Pacjenci mogą natomiast jeść zupy na wywarach warzywnych, szczególnie z tych produktów, które zawierają niewielkie ilości puryn, takich jak: ziemniaki, marchew, cebula czy seler.

Napary ziołowe
Warto także wprowadzić napary z roślin, które w naturalny sposób obniżają stężenie kwasu moczowego we krwi, a tym samym łagodzą ból i sztywność stawów. W jadłospisie chorego na podagrę mogą zatem znaleźć się herbatki z: podagrycznika pospolitego, liści brzozy, pokrzywy zwyczajnej, czarciego pazura, arniki górskiej i arcydzięgla litwor.

















