1 z 8
Przewijaj galerię w dół
Zioła to nieodłączny element wielu dań. Sprawdź, jakie zioła...
fot. kerdkanno/123RF

Te zioła warto mieć w kuchni. To nie tylko przyprawa, ale również środek na wiele dolegliwości

Zioła to nieodłączny element wielu dań. Sprawdź, jakie zioła warto mieć w kuchni, ze względu na ich szczególne właściwości zdrowotne. Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

2 z 8
Ziele tymianku doskonale komponuje się z potrawami mięsnymi,...
fot. PicLeidenschaft/Getty Images

Tymianek

Ziele tymianku doskonale komponuje się z potrawami mięsnymi, sosami, zupami i grzybami. Dzięki zawartości olejków eterycznych, tymianek poprawia trawienie dań ciężkostrawnych. Łagodzi również wzdęcia, dlatego warto go dodawać do potraw zawierających nasiona roślin strączkowych. Wykazano również, że ziele tymianku wykazuje działanie przeciwzapalne, moczopędne, wykrztuśne i uspokajające.

3 z 8
Majeranek dodawany jest najczęściej do dań mięsnych, zup i...
fot. PicturePartners/Getty Images

Majeranek

Majeranek dodawany jest najczęściej do dań mięsnych, zup i sosów sałatkowych. Roślina ta zawiera karwakrol i eugenol, które wykazują silne właściwości antyoksydacyjne, czyli chroniące komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych. Majeranek charakteryzuje się działaniem przeciwbólowym, przeciwzapalnym, rozkurczającym i osłaniającym. Dzięki tym właściwościom wspomaga leczenie niestrawności, zgagi, wrzodów żołądka, a także zmian skórnych – trądziku i egzemy.

4 z 8
Roślina ta ma dość charakterystyczny smak i aromat, dlatego...
fot. undefined undefined/GettyImages

Estragon

Roślina ta ma dość charakterystyczny smak i aromat, dlatego często dodawana jest do białego mięsa, dziczyzny i ryb, a także jako przyprawa do sosu tatarskiego. Estragon to roślina o silnych właściwościach żółciopędnych, dlatego dodawanie jej do potraw wspomaga trawienie tłustych i ciężkostrawnych posiłków. Dodatkowo wykazuje właściwości rozkurczające, przeciwzapalne i moczopędne.

Pozostały jeszcze 4 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Mak może szkodzić! Zobacz, kto musi uważać

Mak może szkodzić! Zobacz, kto musi uważać

Jak nie przytyć w święta? Trzymaj się 7 zasad i uniknij niechcianych kilogramów

Jak nie przytyć w święta? Trzymaj się 7 zasad i uniknij niechcianych kilogramów

Przeziębienie czy grypa? Te objawy pokażą, na co chorujesz

Przeziębienie czy grypa? Te objawy pokażą, na co chorujesz

Zobacz również

Przeziębienie czy grypa? Te objawy pokażą, na co chorujesz

Przeziębienie czy grypa? Te objawy pokażą, na co chorujesz

Chcesz oszczędzić sporo kalorii w Święta? Odchudź tradycyjne dania

Chcesz oszczędzić sporo kalorii w Święta? Odchudź tradycyjne dania