
Bazylia
Warto również w swojej kuchni mieć bazylię, która stanowi nieodłączny element sałatki caprese (pomidory, ser mozzarella, oliwa z oliwek i świeże liście bazylii), a także pizzy i spaghetti. Roślina ta pobudza wydzielanie soków trawiennych, dzięki czemu zmniejsza objawy towarzyszące niestrawności. Dodatkowo bazylia działa przeciwzapalnie i pobudza czynność pracy serca. Eksperci medycyny naturalnej zaznaczają, że ziele tej rośliny wykazuje działanie ochronne na układ nerwowy, dzięki czemu w delikatny sposób uspokaja.

Oregano
To chyba najbardziej popularna przyprawa, która doskonale komponuje się ze wszystkimi wytrawnymi daniami. Bardzo często dodawana jest do dań wegetariańskich, potraw rybnych, mięsnych i zup. Oregano zawiera wiele związków biologicznie czynnych, z których najważniejszymi są tymol i karwakrol. To dzięki nim roślina ta wykazuje właściwości bakteriobójcze, wykrztuśne, osłaniające i żółciopędne. Dodatkowo ziele tej rośliny działa moczopędnie, dzięki czemu w delikatny sposób reguluje ciśnienie tętnicze krwi i zmniejsza obrzęki.

Natka pietruszki
Warto także w kuchni mieć natkę pietruszki, która może być dodawana do potraw wytrawnych, ale również deserów. Wielu ludzi nie wyobraża sobie tradycyjnego rosołu właśnie bez tego zioła. Coraz popularniejsze stały się również koktajle z natki pietruszki, które wykazują działanie oczyszczające, moczopędne i przyspieszające metabolizm. Roślina ta charakteryzuje się także właściwościami rozkurczającymi i przeciwzapalnymi.

Zioła podkręcają smak potraw i są zdrowsze niż sól. Jednocześnie wspierają układ pokarmowy i łagodzą objawy niestrawności, w tym zgagę, wzdęcia i ból brzucha.