3 z 18
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Woda pozostała z gotowania nasion cieciorki (z dna garnka...
fot. Tatyana Aksenova/123RF

Czym zastąpić jajko w potrawach? Oto najlepsze zamienniki jaj kurzych. Zobacz, co sprawdzi się zamiast jajek do panierki, ciasta i kotletów

Aquafaba – woda z gotowania cieciorki

Woda pozostała z gotowania nasion cieciorki (z dna garnka lub puszki) to zaskakująco efektywny zamiennik białek jaja w daniach, które wymagają ich ubicia na pianę. Aquafaba, bo tak się nazywa, ma co prawda nikły aromat „strączkowy”, ale po ubiciu i dodaniu składników aromatycznych wychodzą z niej pyszne bezy. Na jej bazie można też przygotować pianki marshmallow, makaroniki czy nugat.

Aby zastąpić 1 jajko (a właściwie białko jaja), użyj w przepisie 3 łyżek wody z cieciorki (45 ml).

Woda z cieciorki zastępuje też żółtka jaja w majonezie, choć do jego przygotowania można tak naprawdę użyć wielu różnych składników. Najprościej zmiksować ten sos, zamieniając jaja na taką samą objętość mleczka sojowego (bez cukru, choć może być z zagęstnikami) i nieco zwiększyć udział musztardy.

Zobacz również

Te leki działają na naszą sprawność. Po nich nie powinno się prowadzić samochodu

Te leki działają na naszą sprawność. Po nich nie powinno się prowadzić samochodu

5 prostych ćwiczeń na kobiece mięśnie. Być może już robisz je na co dzień!

5 prostych ćwiczeń na kobiece mięśnie. Być może już robisz je na co dzień!

Polecamy

Trening na ekspresowe wzmocnienie mięśni. Zobacz, jak wygląda i co daje

Trening na ekspresowe wzmocnienie mięśni. Zobacz, jak wygląda i co daje

Słynna gwiazda miała wypadek. Trafiła na stół operacyjny

Słynna gwiazda miała wypadek. Trafiła na stół operacyjny

Druga taka operacja w historii. "Niesie ze sobą wyjątkowy zestaw zagrożeń"

Druga taka operacja w historii. "Niesie ze sobą wyjątkowy zestaw zagrożeń"

Dodaj ogłoszenie