2 z 18
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Żelująca substancja pozyskiwana z czerwonych alg sprawdza...
fot. Dmytro Kobeza/123RF

Czym zastąpić jajko w potrawach? Oto najlepsze zamienniki jaj kurzych. Zobacz, co sprawdzi się zamiast jajek do panierki, ciasta i kotletów

Agar-agar

Żelująca substancja pozyskiwana z czerwonych alg sprawdza się nie tylko jako zamiennik żelatyny – z powodzeniem zastąpi też białko jaja w deserach o piankowej konsystencji, utrwalając ich strukturę. Polecamy go zwłaszcza do „bezowych” deserów, które nazywane są zefirami, a także pianek typu marshmallow, bloków z pianki owocowej czy musów czekoladowych. W przepisach zastępuje też zwierzęcą żelatynę.

Aby zastąpić 1 jajko, połącz 1 łyżkę proszku z agaru (9 g) z 1 łyżką ciepłej wody (15 ml), po czym ochłódź, a przed użyciem wymieszaj ponownie.

Zobacz również

Często łykasz paracetamol na ból głowy? Bądź ostrożny, bo może być niebezpieczny!

Często łykasz paracetamol na ból głowy? Bądź ostrożny, bo może być niebezpieczny!

Te słodkie egzotyczne owoce to skarbnica wartości odżywczych. Czy figi są zdrowe?

Te słodkie egzotyczne owoce to skarbnica wartości odżywczych. Czy figi są zdrowe?

Polecamy

Kawa czy herbata – co jest lepsze dla zdrowia? Zaskakujące wyniki badań

Kawa czy herbata – co jest lepsze dla zdrowia? Zaskakujące wyniki badań

Fatalny stan zdrowia ratowników z WTC. Zmarło już 343 z nich

Fatalny stan zdrowia ratowników z WTC. Zmarło już 343 z nich

Immunolog: - Polacy kochają suplementy diety i ciągle boją się szczepień ochronnych

ROZMOWA
Immunolog: - Polacy kochają suplementy diety i ciągle boją się szczepień ochronnych

Dodaj ogłoszenie