2 z 19
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Żelująca substancja pozyskiwana z czerwonych alg sprawdza...
fot. Dmytro Kobeza/123RF

Czym zastąpić jajko w potrawach? Oto najlepsze zamienniki jaj kurzych. Zobacz, co sprawdzi się zamiast jajek do panierki, ciasta i kotletów

Agar-agar

Żelująca substancja pozyskiwana z czerwonych alg sprawdza się nie tylko jako zamiennik żelatyny – z powodzeniem zastąpi też białko jaja w deserach o piankowej konsystencji, utrwalając ich strukturę. Polecamy go zwłaszcza do „bezowych” deserów, które nazywane są zefirami, a także pianek typu marshmallow, bloków z pianki owocowej czy musów czekoladowych. W przepisach zastępuje też zwierzęcą żelatynę.

Aby zastąpić 1 jajko, połącz 1 łyżkę proszku z agaru (9 g) z 1 łyżką ciepłej wody (15 ml), po czym ochłódź, a przed użyciem wymieszaj ponownie.

Zobacz również

Cichy zawał możesz pomylić ze zgagą lub zmęczeniem. Poznaj jego objawy

Cichy zawał możesz pomylić ze zgagą lub zmęczeniem. Poznaj jego objawy

Wiosna, nowe buty i... ból? Zobacz, jak szybko wyleczyć otarcia na stopach

Wiosna, nowe buty i... ból? Zobacz, jak szybko wyleczyć otarcia na stopach

Polecamy

Przetestowałam nową szczoteczkę soniczną. Tego się nie spodziewałam

TYLKO U NAS
Przetestowałam nową szczoteczkę soniczną. Tego się nie spodziewałam

Piątek 13 cię przeraża? Możesz cierpieć na paraskewidekatriafobię

TYLKO U NAS
Piątek 13 cię przeraża? Możesz cierpieć na paraskewidekatriafobię

Co się stanie, gdy będziesz go jeść codziennie? Sprawdź, gdy masz reumatyzm i nadwagę

Co się stanie, gdy będziesz go jeść codziennie? Sprawdź, gdy masz reumatyzm i nadwagę