
Śledź bałtycki – nie, atlantycki – tak!
Śledzie bałtyckie (z wyjątkiem tych z zachodniej części morza) to ryby silnie zanieczyszczone dioksynami, dlatego WWF przestrzega przed ich zakupem.
Jeśli lubisz śledzie postaw na atlantyckie, poławiane z czystych wód Morza Północnego, Norweskiego lub Barentsa. Mięso ryb pochodzących z tych zbiorników jest wolne od zanieczyszczeń, a ich wyławianie nie grozi wyginięciem gatunku.

Karp królewski
Karp jest rybą średnio tłustą, o sporej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), w tym omega-3 i omega-6, które wspierają układ immunologiczny oraz zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy i nadciśnienia tętniczego.
Warto również dodać, że karp zalicza się do lekkostrawnych ryb, zawierających znaczne ilości kolagenu, czyli składnika wspierającego prawidłowe funkcjonowanie stawów i chrząstek.

Inne ryby, które warto kupować
Bezpieczne ryby bez certyfikatów to m.in.:
• europejski karp hodowlany,
• makrela atlantycka,
• łosoś pacyficzny poławiany w Alasce i Kanadzie,
• śledź atlantycki poławiany w Morzu Północnym, Morzu Norweskim i Morzu Barentsa,
• pstrąg tęczowy z Finlandii, Danii i Polski,
• troić wędrowna z Austrii,
• miruna poławiana za pomocą tarła pelagicznego,
• sandacz z hodowli w Niemczech, Holandii i Danii.

Zrównoważone rybołówstwo
Większość gatunków ryb jest przeławiana, a wiele ze stosowanych form połowu ryb nie jest zgodna z zasadami zrównoważonego połowu i rybołówstwa, gdyż zagraża innym organizmom morskim.