5 z 13
Światowy Fundusz na Rzecz Przyrody ostrzega, aby nie kupować...
fot. 123RF

Halibut jest zagrożony wyginięciem

Światowy Fundusz na Rzecz Przyrody ostrzega, aby nie kupować halibutów niebieskich i czarnych, ponieważ większość ławic jest przełowiona, co utrudnia podtrzymanie przy życiu i odbudowę populacji tego gatunku ryby.

Najbardziej zagrożonym jest halibut atlantycki, który z tego względu nie powinien trafiać na nasze stoły.

6 z 13
Od 2007 roku węgorze europejskie zostały objęte ochroną, a...
fot. Pixabay.com

Węgorz europejski również jest mocno zagrożonym gatunkiem

Od 2007 roku węgorze europejskie zostały objęte ochroną, a Światowy Fundusz na Rzecz Przyrody (WWF) przestrzega przed zakupem tego gatunku ryby, ze względu na krytyczne zagrożenie wyginięciem.

Wędkarze nie mogą wyławiać węgorzy w okresie ochronnym, którzy przypada na dni od 15 czerwca do 15 lipca. Dobowy limit połowu od 15 lipca do 15 czerwca wynosi 2 sztuki.

7 z 13
Ta smaczna, delikatna i soczysta i chuda ryba nie jest...
fot. 123RF

Miruna, ale tylko wyławiana za pomocą tarła pelagicznego

Ta smaczna, delikatna i soczysta i chuda ryba nie jest
zagrożona wyginięciem, chroniona lub zanieczyszczona metalami ciężkimi.

Niestety wyławiana jest z użyciem tarła dennego. Ta metoda powoduje niszczenie siedlisk organizmów morskich, (roślin, koralowców i zwierząt), żyjących na dnie.

Bezpiecznym dla ekosystemu jest poławiane miruny wyłącznie za pomocą tarła pelagicznego – takie ryby polecamy!

8 z 13
Chude mięso dorsza atlantyckiego i czerniaka doceniają nie...
fot. 123RF

Szukaj dorsza poławianego za pomocą sieci

Chude mięso dorsza atlantyckiego i czerniaka doceniają nie tylko osoby dbające o szczupłą sylwetkę i zdrowe serce.

Kupując rybę tego gatunku należ zwrócić uwagę na sposób jej połowu. Nie polecany jest czerniak wyławiany z wykorzystaniem włoków i włoków dennych (bez względu na miejsce połowu), ponieważ te sprzęty w negatywny sposób oddziałują na dno morskie, niszcząc naturalne poszycie.

Jeśli na obiad lub kolację świąteczną chcesz przygotować dorsza, wybierz rybę z certyfikatem MSC, wyławianą za pomocą okrężnic z wód Morza Barentsa lub Norweskiego, bądź z Islandii wyławianego za pomocą sieci.

Pozostało jeszcze 5 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Dna moczanowa a świąteczne potrawy. Zobacz, czego powinni unikać chorzy na podagrę

Dna moczanowa a świąteczne potrawy. Zobacz, czego powinni unikać chorzy na podagrę

Pyszne dania świąteczne dla wegan. Spróbujesz?

Pyszne dania świąteczne dla wegan. Spróbujesz?

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Zobacz również

Pyszne dania świąteczne dla wegan. Spróbujesz?

Pyszne dania świąteczne dla wegan. Spróbujesz?

W Wigilię można jeść zdrowo! Wybieraj potrawy z tymi produktami

W Wigilię można jeść zdrowo! Wybieraj potrawy z tymi produktami