
Wodorosty nori
Niepozorne wodorosty, w które tradycyjnie zawija się sushi, to wysokobiałkowe pożywienie, które zawiera wiele składników odżywczych, są to m.in. wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód, jod, tiaminę oraz witaminy A, C, i E. Jednak ilość nori, jaką spożywamy wraz z sushi, nie ma większego wpływu na nasze zdrowie, ponieważ jest ona bardzo mała w stosunku do zapotrzebowania na poszczególne składniki.

Marynowany imbir
Wielu amatorów sushi nie wyobraża go sobie bez dodatku marynowanego, słodkiego imbiru. Przegryzanie jego ostrych płatków służy oczyszczeniu podniebienia między kolejnymi, różnymi kawałkami sushi.
Imbir wykazuje cały szereg właściwości zdrowotnych – pomaga zwalczać nudności i bóle menstruacyjne oraz artretyczne, obniża poziom złego cholesterolu i wspomaga pamięć. Ponadto może wspomóc ochronę przed niektórymi drobnoustrojami.

Sos sojowy
Sos sojowy to dodatek, bez którego nie wyobrażamy sobie jedzenia sushi. Jeśli wybierzemy tradycyjny fermentowany sos bez dodatku glutaminianu monosodowego, możne on w korzystny sposób wpłynąć na nasz układ trawienny, dostarczając jednocześnie białej, aminokwasów oraz żelaza, potasu i manganu.
Niestety sos sojowy to produkt o wyjątkowo wysokiej zawartości soli, która powinna być ograniczana w szczególności przez osoby z nadciśnieniem.

Sezam
Sezam to kaloryczny dodatek do sushi, ale jego ilość jest tak niewielka, że nie wpływa znacząco na wartość energetyczną posiłku. W swoim składzie zawiera białko, błonnik, witaminę E i witaminy z grupy B oraz składniki mineralne takie jak magnez, cynk, wapń i żelazo.
Jest również dobrym źródłem przeciwutleniaczy oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które wspierają prawidłową pracę serca i mózgu oraz likwidują stan zapalny w organizmie.