5 z 10
Niepozorne wodorosty, w które tradycyjnie zawija się sushi,...
fot. Sarah Chai / Pexels

Wodorosty nori

Niepozorne wodorosty, w które tradycyjnie zawija się sushi, to wysokobiałkowe pożywienie, które zawiera wiele składników odżywczych, są to m.in. wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód, jod, tiaminę oraz witaminy A, C, i E. Jednak ilość nori, jaką spożywamy wraz z sushi, nie ma większego wpływu na nasze zdrowie, ponieważ jest ona bardzo mała w stosunku do zapotrzebowania na poszczególne składniki.

6 z 10
Wielu amatorów sushi nie wyobraża go sobie bez dodatku...
fot. Tako Tsiklauri / Pexels

Marynowany imbir

Wielu amatorów sushi nie wyobraża go sobie bez dodatku marynowanego, słodkiego imbiru. Przegryzanie jego ostrych płatków służy oczyszczeniu podniebienia między kolejnymi, różnymi kawałkami sushi.

Imbir wykazuje cały szereg właściwości zdrowotnych – pomaga zwalczać nudności i bóle menstruacyjne oraz artretyczne, obniża poziom złego cholesterolu i wspomaga pamięć. Ponadto może wspomóc ochronę przed niektórymi drobnoustrojami.

7 z 10
Sos sojowy to dodatek, bez którego nie wyobrażamy sobie...
fot. Cats Coming / Pexels

Sos sojowy

Sos sojowy to dodatek, bez którego nie wyobrażamy sobie jedzenia sushi. Jeśli wybierzemy tradycyjny fermentowany sos bez dodatku glutaminianu monosodowego, możne on w korzystny sposób wpłynąć na nasz układ trawienny, dostarczając jednocześnie białej, aminokwasów oraz żelaza, potasu i manganu.

Niestety sos sojowy to produkt o wyjątkowo wysokiej zawartości soli, która powinna być ograniczana w szczególności przez osoby z nadciśnieniem.

8 z 10
Sezam to kaloryczny dodatek do sushi, ale jego ilość jest...
fot. Pablo Meza / Pexels

Sezam

Sezam to kaloryczny dodatek do sushi, ale jego ilość jest tak niewielka, że nie wpływa znacząco na wartość energetyczną posiłku. W swoim składzie zawiera białko, błonnik, witaminę E i witaminy z grupy B oraz składniki mineralne takie jak magnez, cynk, wapń i żelazo.

Jest również dobrym źródłem przeciwutleniaczy oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które wspierają prawidłową pracę serca i mózgu oraz likwidują stan zapalny w organizmie.

Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Co się dzieje z organizmem, gdy regularnie sięgasz po buraki i barszcz czerwony?

Co się dzieje z organizmem, gdy regularnie sięgasz po buraki i barszcz czerwony?

Aktywni i sprawni po 60-tce. Wiek nie ma znaczenia. Ty też możesz tak żyć!

Aktywni i sprawni po 60-tce. Wiek nie ma znaczenia. Ty też możesz tak żyć!

Polskie gwiazdy o swojej cukrzycy. Kiedy odkryli chorobę?

Polskie gwiazdy o swojej cukrzycy. Kiedy odkryli chorobę?

Zobacz również

Jak się rozgrzać zimą? Dorzuć te przyprawy, a od razu będzie ci cieplej

Jak się rozgrzać zimą? Dorzuć te przyprawy, a od razu będzie ci cieplej

Polskie gwiazdy o swojej cukrzycy. Kiedy odkryli chorobę?

Polskie gwiazdy o swojej cukrzycy. Kiedy odkryli chorobę?