3/15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Niesłodzone kakao stanowi wyjątkowe źródło magnezu, ale i...
fot. 123rf

Prawdziwe kakao i gorzka czekolada

Niesłodzone kakao stanowi wyjątkowe źródło magnezu, ale i cynku – dostarczając go w ilości 6,8 mg w 100 g proszku. Produkowana na jego bazie czekolada gorzka zawiera tego pierwiastka mniej – gdyż ok. 2,43 mg, a biała czekolada – która nie zawiera kakao, a jedynie tłuszcz kakaowy to słabe źródło cynku – 0,93 mg.

Łyżka (10 g) kakao dodana do owsianki zwiększa zawartość cynku w posiłku o ok. 0,7 mg, a dwie łyżki – to porcja 1,4 mg tego składnika. Jednocześnie potrawa nabiera bardzo mocno intensywnego, wyjątkowego czekoladowego smaku.

Zobacz również

Objawy niedoboru potasu bywają niespecyficzne. Na co zwrócić uwagę?

Objawy niedoboru potasu bywają niespecyficzne. Na co zwrócić uwagę?

Nalewka z śliwek na zaparcia, trawienie i wysoki cholesterol. Wypróbuj przepis!

Nalewka z śliwek na zaparcia, trawienie i wysoki cholesterol. Wypróbuj przepis!

Polecamy

Dom seniora w Bolkowie. Który wybrać?

Dom seniora w Bolkowie. Który wybrać?

Dom opieki w Terespolu. Który wybrać?

Dom opieki w Terespolu. Który wybrać?

Dom dla osób starszych w Szczawnie-Zdroju. Który wybrać?

Dom dla osób starszych w Szczawnie-Zdroju. Który wybrać?

Dodaj ogłoszenie