5 z 14
Długo dojrzewające sery podpuszczkowe, potocznie nazywane...
fot. pixabay

Ser podpuszczkowy - żółty

Długo dojrzewające sery podpuszczkowe, potocznie nazywane żółtymi, to nie tylko bogactwo smaku, ale i dobre źródło cynku. W 100 g tych produktów znajduje się ok. 4,4 mg tego składnika. Plaster sera (25 g) zjadany jako dodatek do kanapki dostarcza ok. 1,1 mg cynku.

Warto pamiętać, by ser żółty spożywać w innych posiłkach niż mięso, gdyż zawarty w serze cynk konkuruje w organizmie z zawartym w mięsie żelazem o pierwszeństwo w procesie wchłaniania jelitowego.

6 z 14
Zarodki to najbardziej wartościowe elementy ziarna zbóż,...
fot. pixabay

Otręby i zarodki ziaren zbóż

Zarodki to najbardziej wartościowe elementy ziarna zbóż, które stanowią prawdziwą bombę składników odżywczych dla organizmu. Otręby to z kolei produkt o bardzo wysokiej zawartości błonnika pokarmowego.

Zawartość cynku w otrębach wynosi ok. 7,3 mg, natomiast w zarodkach jest dwukrotnie wyższa – 14,9 mg.

Należy mieć na uwadze, że mimo wysokiej zawartości cynku nie jest możliwe, by w ciągu dnia spożyć 100 g wymienionych produktów. Ponadto bardzo wysoka zawartość błonnika pokarmowego ogranicza przyswajalność z nich składników mineralnych.

7 z 14
Przepyszne nasiona sezamu, dodawane nawet w niewielkich...
fot. pixabay

Sezam i tahini (pasta sezamowa)

Przepyszne nasiona sezamu, dodawane nawet w niewielkich ilościach do potraw mogą wzbogacać je o cynk oraz wapń. W 100 g niełuskanych nasion znajduje się 7,76 mg cynku, a w łuskanych – 6,74 mg. Już jedna łyżka sezamu (10 g) pozwana na zwiększenie udziału tego składnika w diecie o ok. 0,7-0,8 mg.

Sezamem możesz doprawić sałatkę warzywną, posypać deser owocowy lub dodać do owsianki. Natomiast tahini, czyli zmielone ziarna sezamowe — idealne pasuje do past ze strączków i pieczonych warzyw, a także do płatków śniadaniowych oraz deserów.

8 z 14
Żółtko kurzego jaja waży ok. 20 g i dostarcza 0,7 mg cynku....
fot. pixabay

Żółtko jaja kurzego

Żółtko kurzego jaja waży ok. 20 g i dostarcza 0,7 mg cynku. W 100 gramach żółtek, czyli ok. pięciu sztukach zawartość tego składnika wynosi ok. 3,55 mg.

Żółtko to źródło także antyoksydacyjnej witaminy E, będącego transporterem tlenu w organizmie żelaza oraz wspierającej rozwój mózgu – choliny.

Pozostało jeszcze 6 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Lista zakazanych potraw wigilijnych dla dzieci. Tych dań nigdy im nie podawaj

Lista zakazanych potraw wigilijnych dla dzieci. Tych dań nigdy im nie podawaj

W Wigilię można jeść zdrowo! Wybieraj potrawy z tymi produktami

W Wigilię można jeść zdrowo! Wybieraj potrawy z tymi produktami

Czy wiesz, jak wybrać słodkie mandarynki bez pestek?

Czy wiesz, jak wybrać słodkie mandarynki bez pestek?

Zobacz również

W Wigilię można jeść zdrowo! Wybieraj potrawy z tymi produktami

W Wigilię można jeść zdrowo! Wybieraj potrawy z tymi produktami

Ryba na wigilijnym stole nie musi być nudna. Te przepisy odmienią twoje Święta

Ryba na wigilijnym stole nie musi być nudna. Te przepisy odmienią twoje Święta