
Czerwone mięso
Wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców z Harvard School of Public Health potwierdziły, że codzienne spożywanie czerwonego mięsa w ilości 100 g zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 nawet o 19 proc.
Dodatkowo przetworzone mięso (parówki, kotlety hamburgerowe) spożywane w ilości 50 g dziennie wiąże się z 51-procentowym wzrostem ryzyka cukrzycy typu 2.

Słodzone i gazowane napoje
Z badań opublikowanych na łamach czasopisma „Journal of the Endocrine Society” wynika, że regularne spożywanie słodzonych i gazowanych napojów znacząco zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.
Wykazano również, że codzienne picie takich produktów w ilości 250 ml zmniejsza wrażliwość komórek na insulinę o ok. 17 proc., co skutkuje wzrostem stężenia glukozy we krwi.

Prawidłowo zbilansowana dieta może znacząco zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.

Warto wybierać produkty z niskim indeksem glikemicznym, dzięki czemu nie dojdzie do nagłych skoków stężenia cukru we krwi.