
Stopa cukrzycowa
Światowa Organizacja Zdrowia definiuje stopę cukrzycową jako owrzodzenie, infekcję lub zniszczenie tkanek głębokich stopy z równoczesnym występowaniem niedokrwienia i upośledzenia czucia. Pierwszymi objawami tego powikłania są zaburzenia czucia dotyku, wibracji i nacisku, a także ból, drętwienie, mrowienie i pieczenie skóry. W zaawansowanym stadium czucie w stopach zanika całkowicie, co zwiększa ryzyko pojawienia się otarć i urazów. Nieprawidłowo leczona stopa cukrzycowa może powodować martwicę tkanek i konieczność amputacji kończyny.

Częste infekcje i stany zapalne jamy ustnej
Hiperglikemia zwiększa podatność organizmu na infekcje bakteryjne, szczególnie w obrębie jamy ustnej. U cukrzyków często występuje suchość w jamie ustnej, a obniżone wydzielanie śliny stwarza korzystne warunki do rozwoju bakterii, a w konsekwencji rozwoju próchnicy, aft i pleśniawek. Zaobserwowano, że u osób chorych na cukrzycę znacznie częściej pojawiają się krwawienia z dziąseł.

Zawał serca i udar mózgu
Niewyrównana cukrzyca i ciągła hiperglikemia zwiększają również ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Długo utrzymujący się wysoki poziom cukru we krwi powoduje uszkodzenie naczyń krwionośnych i zaburzenie przepływu krwi. W badaniach naukowych zaobserwowano, że ryzyko udaru mózgu zwiększa się o 3 proc. z każdym rokiem niewyrównanej cukrzycy.

Osoby chore na cukrzycę powinny kilka razy dziennie badać poziom glukozy we krwi.