Co zamiast słodyczy do świątecznego prezentu? Podaruj zdrowsze zamienniki. 9 pomysłów na zdrowe słodycze dla dzieci i nie tylko
Jadalna choinka z korzennych ciasteczek
Atrakcyjnym dodatkiem do świątecznego prezentu będzie choinka wykonana z domowej roboty imbirowych ciasteczek. By je przygotować w zdrowszej wersji, potrzebne są:
• ok. 2 szklanki mąki żytniej typu 720,
• pół szklanki erytrytolu lub ksylitolu,
• łyżeczka cynamonu,
• łyżka suszonego imbiru,
• ¼ szklanki wody,
• 3 łyżki miodu,
• 1/3 szklanki oleju rzepakowego,
• szczypta soli,
• dodatkowo papier do pieczenia i kilka długich wykałaczek.
Sposób przygotowania: W niedużej miseczce należy połączyć olej, wodę oraz miód, natomiast w większej – wszystkie suche składniki. Następny krok to dodanie mokrych składników do suchych i wyrobienie ciasta rękami, do momentu uzyskania jednolitej masy. Ciasto należy rozwałkować na placek o grubości ok. pół centymetra. Następnie, używając foremek w kształcie gwiazdek o trzech-pięciu różnych rozmiarach, należy wycinać pojedyncze ciasteczka i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Czas pieczenia wynosi ok. 10-12 minut, a wymagana temperatura piekarnika to 180 st.
Składanie choinki: Największą gwiazdkę należy nabić na wykałaczkę i zsunąć na sam jej dół, tworząc w ten sposób podstawę choinki. Kolejną tej samej wielkości po nabiciu na patyczek, należy ustawić w taki sposób, aby ramiona gwiazd się przeplatały. Kolejne dwa ciasteczka (mniejszej wielkości) trzeba umieścić na wykałaczce w ten sam sposób. Analogicznie, należy postąpić z kolejnymi, budując choinkę. Ostatnie ciasteczko trzeba umieścić na szczycie, nabijając je pionowo na wykałaczkę, a zbędny kawałek patyczka odłamać lub uciąć za pomocą nożyczek. By choinka nie rozpadła się, do łączenia pięter można wykorzystać miód, roztopioną gorzką czekoladę lub lukier. Natomiast, by lepiej się prezentowała, można ozdobić ją lukrem, a następnie zapakować z ozdobną folię.