2 z 8
Poprzednie
Następne
Co szkodzi tarczycy? Tych rzeczy nie rób! Możesz uniknąć niedoczynności lub nadczynności tarczycy oraz choroby Hashimoto!
Nieodpowiedni poziom jodu
Utrzymanie odpowiedniego poziomu jodu zapobiega rozwojowi większości chorób tarczycy. Jod jest niezbędnym mikroelementem koniecznym do produkcji hormonów tarczycy: trójjodotyroniny i tyroksyny. Jego naturalnym źródłem są ryby morskie i owoce morza oraz niektóre wody mineralne. W diecie Polaków jest go zbyt mało, dlatego obowiązkowo wzbogacana o ten pierwiastek jest sól kuchenna, nie należy się więc jej obawiać, ale spożywać w ilości nie większej niż 5 g na dobę (mała, płaska łyżeczka).
Dzienne zapotrzebowanie na jod natomiast wynosi 150–300 μg. Szczególnie o jego prawidłowy poziom powinny dbać kobiety w ciąży, ponieważ pierwiastek ten wpływa także na rozwój mózgu i układu nerwowego u dziecka.