9 z 11
Porzeczki to bardzo dobre źródło witamin i składników...
fot. Ralphs_Fotos/Pixabay

Porzeczki – skarbnica witaminy C

Porzeczki to bardzo dobre źródło witamin i składników mineralnych, przede wszystkim kwasu askorbinowego – 100 gramów pokrywa aż 240 proc. dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Te drobne owoce zawierają także rutynę, która wspomaga wchłanianie kwasu askorbinowego oraz duże ilości antyoksydantów i błonnika pokarmowego. Ich spożywanie wskazane jest w okresach osłabienia organizmu i przy zaparciach.

10 z 11
Co jeść w lipcu? Po te warzywa i owoce najlepiej sięgać latem. Szczególnie zdrowe i smaczne są teraz owoce jagodowe
fot. CentralITAlliance/GettyImages
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

„Czarna śmierć” to nie tylko serial. Tak wyglądała epidemia w czasach PRL

„Czarna śmierć” to nie tylko serial. Tak wyglądała epidemia w czasach PRL

Ból przy tej chorobie przypomina złamanie. Lekarze z Lublina uratowali dłoń

Ból przy tej chorobie przypomina złamanie. Lekarze z Lublina uratowali dłoń

Polecamy

Z tyłu głowy, za okiem lub na skroni? Mapa bólu głowy pomoże rozpoznać przyczynę

Z tyłu głowy, za okiem lub na skroni? Mapa bólu głowy pomoże rozpoznać przyczynę

„Czarna śmierć” to nie tylko serial. Tak wyglądała epidemia w czasach PRL

„Czarna śmierć” to nie tylko serial. Tak wyglądała epidemia w czasach PRL

Ból przy tej chorobie przypomina złamanie. Lekarze z Lublina uratowali dłoń

Ból przy tej chorobie przypomina złamanie. Lekarze z Lublina uratowali dłoń