5 z 7
Szpinak to świetne źródło składników mineralnych, w...
fot. mblach/123RF

Szpinak – uzupełnienie diety ciężarnych

Szpinak to świetne źródło składników mineralnych, w szczególności potasu, dzięki czemu może pomóc w regulowaniu ciśnienia krwi. Ze względu na zawartość kwasu foliowego i żelaza jego spożycie polecane jest kobietom w ciąży.

Szpinak, podobnie jak rabarbar, szczaw i botwina zawiera kwas szczawiowy, więc jego spożycie powinny ograniczyć osoby z chorobami nerek, w szczególności z kamicą nerkową.

6 z 7
Czerwiec to miesiąc czereśni. Te słodkie niewielkie owoce...
fot. lightkeeper/123RF

Czereśnie – słodkie owoce o działaniu ochronnym

Czerwiec to miesiąc czereśni. Te słodkie niewielkie owoce zawierają witaminy A, C i z grupy B oraz K, choć nie są to duże ilości. Są za to skarbnicą innych antyoksydantów i związków o działaniu przeciwzapalnym.

Dzięki nim jedzenie czereśni mogą wspomóc ochronę przed rozwojem chorób takich jak miażdżyca czy cukrzyca. Owoce te najczęściej spożywamy na surowo, choć stanowią też świetną bazę do przygotowywania ciast i przetworów.

7 z 7
Większość sałat ma podobne wartości odżywcze – zawierają...
fot. maxmann/Pixabay

Sałata – dobra dla układu trawiennego

Większość sałat ma podobne wartości odżywcze – zawierają dość duże ilości potasu i beta-karotenu, przekształcanego przez organizm w witaminę A. Chlorofil znajdujący się w zielonych liściach pozytywnie wpływa na zarówno na nasz układ naczyniowy, jak i na mikroflorę jelitową. Sałaty działają też alkalizująco, pomagając zwiększyć pulę niezbędnych związków mineralnych w organizmie.

Zjedzenie większej porcji sałaty dostarczy duże ilości błonnika pokarmowego, co sprawie, że na dłuży czas zapewni nam uczucie sytości. Wiosną najlepiej sięgać po młodą sałatę masłową, rukolę i roszponkę.

Zobacz również

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

W Wigilię można jeść zdrowo! Wybieraj potrawy z tymi produktami

W Wigilię można jeść zdrowo! Wybieraj potrawy z tymi produktami

Polecamy

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw