5 z 7
Antybiotyki zwalczają wszystkie rodzaje bakterii – nawet te...
fot. OlekStock/Getty-Images

Przyjmuj witaminę K

Antybiotyki zwalczają wszystkie rodzaje bakterii – nawet te dobre. Niektóre bakterie wytwarzają witaminę K, która jest potrzebna do krzepnięcia krwi.

Aby zmniejszyć wpływ antybiotyków na poziom witaminy K, warto jeść:
- pietruszkę,
- boćwinę,
- jarmuż,
- szpinak,
- rzepę,
- kapustę,
- gorczycę
- brukselkę.

6 z 7
Błonnik nie może być trawiony przez organizm, ale może być...
fot. Peter Cade/Getty Images

Jedz pokarmy bogate w błonnik

Błonnik nie może być trawiony przez organizm, ale może być trawiony przez bakterie jelitowe, co pomaga stymulować ich wzrost. Choć ludzie powinni unikać pokarmów bogatych w błonnik podczas przyjmowania antybiotyków (mogą one wpływać na sposób wchłaniania leku przez żołądek), to spożywanie błonnika po zakończeniu pełnego cyklu antybiotyk może pomóc przywrócić korzystne bakterie i wpływać na prawidłowe trawienie.

Podkreślmy: pokarmy bogate w błonnik najlepiej jest spożywać już PO zakończeniu kuracji antybiotykowej, ponieważ błonnik może zmniejszać wchłanianie antybiotyków.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Jak się rozgrzać zimą? Dorzuć te przyprawy, a od razu będzie ci cieplej

Jak się rozgrzać zimą? Dorzuć te przyprawy, a od razu będzie ci cieplej

Polskie gwiazdy o swojej cukrzycy. Kiedy odkryli chorobę?

Polskie gwiazdy o swojej cukrzycy. Kiedy odkryli chorobę?

Polecamy

Co się dzieje z organizmem, gdy regularnie sięgasz po buraki i barszcz czerwony?

Co się dzieje z organizmem, gdy regularnie sięgasz po buraki i barszcz czerwony?

Aktywni i sprawni po 60-tce. Wiek nie ma znaczenia. Ty też możesz tak żyć!

Aktywni i sprawni po 60-tce. Wiek nie ma znaczenia. Ty też możesz tak żyć!

Polskie gwiazdy o swojej cukrzycy. Kiedy odkryli chorobę?

Polskie gwiazdy o swojej cukrzycy. Kiedy odkryli chorobę?