1 z 7
Przewijaj galerię w dół
Co jeść, a czego unikać w trakcie brania antybiotyku?...
fot. Aleksandr Zubkov/Getty Images

Co jeść, a czego unikać w trakcie brania antybiotyku? Dowiedz się, po co warto sięgać w trakcie antybiotykoterapii.

2 z 7
Stosowanie antybiotyków może zmienić mikrobiotę jelitową....
fot. Rockaa/Getty Images

Przyjmuj probiotyki

Stosowanie antybiotyków może zmienić mikrobiotę jelitową. Może to prowadzić do biegunki związanej z antybiotykami (szczególnie u dzieci). W tym przypadku pomocne mogą okazać się probiotyki.

Przyjmowanie probiotyków w trakcie lub po przyjmowaniu antybiotyków może pomóc zachować różnorodność bakteryjną jelit – wskazują badania. Mogą one też zmniejszać ilość genów opornych na antybiotyki (ARG) w jelitach, co może pomóc zrównoważyć oporność na antybiotyki.

Jak długo po antybiotykach należy przyjmować probiotyki?
Probiotyki są zwykle bakteriami, przez co również mogą zostać zabite przez antybiotyki, jeśli są przyjmowane razem. W czasie antybiotykoterapii lekarze zalecają odczekać 4-6 godzin po przyjęciu dawki antybiotyku przed zażyciem probiotyków.

3 z 7
Prebiotyki to pokarmy, które odżywiają dobre bakterie w...
fot. Aitor Diago/Getty Images

Jedz prebiotyki

Prebiotyki to pokarmy, które odżywiają dobre bakterie w jelitach. Karmienie dobroczynnych bakterii przed i po zażyciu antybiotyków może pomóc przywrócić równowagę w jelitach.

Niektóre pokarmy zawierają niski poziom prebiotyków, np:
- cebula,
- czosnek,
- banany.

Czerwone wino zawiera przeciwutleniające polifenole, które nie są trawione przez ludzkie komórki, ale są trawione przez bakterie jelitowe.

Jedzenie pokarmów prebiotycznych po antybiotykoterapii może pomóc w rozwoju pożytecznych bakterii jelitowych, które zostały uszkodzone przez antybiotyki.

4 z 7
Sfermentowana żywność jest dobrym źródłem pożytecznych...
fot. Lucy Lambriex/Getty Images

Jedz sfermentowaną żywność

Sfermentowana żywność jest dobrym źródłem pożytecznych bakterii. Jest wytwarzana przez mikroby i obejmuje między innymi jogurt, niektóre sery, kiszoną kapustę, kombuchę i kimchi.

Sfermentowane produkty zawierają szereg zdrowych gatunków bakterii, takich jak Lactobacillus, które mogą pomóc przywrócić mikrobiotę jelitową do zdrowego stanu po antybiotykach.

Pozostały jeszcze 2 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Anna Puślecka zaprasza: „KLUB ZDROWIA – kobiety! Ruszaj stąd do długowieczności”

NASZ PATRONAT
Anna Puślecka zaprasza: KLUB ZDROWIA – kobiety! Ruszaj stąd do długowieczności”

Jakość wody, zmiękczanie i uzdatnianie w kuchni: Kompleksowy przewodnik

Jakość wody, zmiękczanie i uzdatnianie w kuchni: Kompleksowy przewodnik

Białe plamy na paznokciach. O czym to świadczy? Będziesz zaskoczona

Białe plamy na paznokciach. O czym to świadczy? Będziesz zaskoczona

Zobacz również

Jakość wody, zmiękczanie i uzdatnianie w kuchni: Kompleksowy przewodnik

Jakość wody, zmiękczanie i uzdatnianie w kuchni: Kompleksowy przewodnik

Białe plamy na paznokciach. O czym to świadczy? Będziesz zaskoczona

Białe plamy na paznokciach. O czym to świadczy? Będziesz zaskoczona