
Co jeść, a czego unikać w trakcie brania antybiotyku? Dowiedz się, po co warto sięgać w trakcie antybiotykoterapii.

Przyjmuj probiotyki
Stosowanie antybiotyków może zmienić mikrobiotę jelitową. Może to prowadzić do biegunki związanej z antybiotykami (szczególnie u dzieci). W tym przypadku pomocne mogą okazać się probiotyki.
Przyjmowanie probiotyków w trakcie lub po przyjmowaniu antybiotyków może pomóc zachować różnorodność bakteryjną jelit – wskazują badania. Mogą one też zmniejszać ilość genów opornych na antybiotyki (ARG) w jelitach, co może pomóc zrównoważyć oporność na antybiotyki.
Jak długo po antybiotykach należy przyjmować probiotyki?
Probiotyki są zwykle bakteriami, przez co również mogą zostać zabite przez antybiotyki, jeśli są przyjmowane razem. W czasie antybiotykoterapii lekarze zalecają odczekać 4-6 godzin po przyjęciu dawki antybiotyku przed zażyciem probiotyków.

Jedz prebiotyki
Prebiotyki to pokarmy, które odżywiają dobre bakterie w jelitach. Karmienie dobroczynnych bakterii przed i po zażyciu antybiotyków może pomóc przywrócić równowagę w jelitach.
Niektóre pokarmy zawierają niski poziom prebiotyków, np:
- cebula,
- czosnek,
- banany.
Czerwone wino zawiera przeciwutleniające polifenole, które nie są trawione przez ludzkie komórki, ale są trawione przez bakterie jelitowe.
Jedzenie pokarmów prebiotycznych po antybiotykoterapii może pomóc w rozwoju pożytecznych bakterii jelitowych, które zostały uszkodzone przez antybiotyki.

Jedz sfermentowaną żywność
Sfermentowana żywność jest dobrym źródłem pożytecznych bakterii. Jest wytwarzana przez mikroby i obejmuje między innymi jogurt, niektóre sery, kiszoną kapustę, kombuchę i kimchi.
Sfermentowane produkty zawierają szereg zdrowych gatunków bakterii, takich jak Lactobacillus, które mogą pomóc przywrócić mikrobiotę jelitową do zdrowego stanu po antybiotykach.