1 z 6
Przewijaj galerię w dół
Co jeść, a czego unikać w trakcie brania antybiotyku?...
fot. Aleksandr Zubkov/Getty Images

Co jeść, a czego unikać w trakcie brania antybiotyku? Dowiedz się, po co warto sięgać w trakcie antybiotykoterapii.

2 z 6
Stosowanie antybiotyków może zmienić mikrobiotę jelitową....
fot. Rockaa/Getty Images

Przyjmuj probiotyki

Stosowanie antybiotyków może zmienić mikrobiotę jelitową. Może to prowadzić do biegunki związanej z antybiotykami (szczególnie u dzieci). W tym przypadku pomocne mogą okazać się probiotyki.

Przyjmowanie probiotyków w trakcie lub po przyjmowaniu antybiotyków może pomóc zachować różnorodność bakteryjną jelit – wskazują badania. Mogą one też zmniejszać ilość genów opornych na antybiotyki (ARG) w jelitach, co może pomóc zrównoważyć oporność na antybiotyki.

Jak długo po antybiotykach należy przyjmować probiotyki?
Probiotyki są zwykle bakteriami, przez co również mogą zostać zabite przez antybiotyki, jeśli są przyjmowane razem. W czasie antybiotykoterapii lekarze zalecają odczekać 4-6 godzin po przyjęciu dawki antybiotyku przed zażyciem probiotyków.

3 z 6
Prebiotyki to pokarmy, które odżywiają dobre bakterie w...
fot. Aitor Diago/Getty Images

Jedz prebiotyki

Prebiotyki to pokarmy, które odżywiają dobre bakterie w jelitach. Karmienie dobroczynnych bakterii przed i po zażyciu antybiotyków może pomóc przywrócić równowagę w jelitach.

Niektóre pokarmy zawierają niski poziom prebiotyków, np:
- cebula,
- czosnek,
- banany.

Czerwone wino zawiera przeciwutleniające polifenole, które nie są trawione przez ludzkie komórki, ale są trawione przez bakterie jelitowe.

Jedzenie pokarmów prebiotycznych po antybiotykoterapii może pomóc w rozwoju pożytecznych bakterii jelitowych, które zostały uszkodzone przez antybiotyki.

4 z 6
Sfermentowana żywność jest dobrym źródłem pożytecznych...
fot. Lucy Lambriex/Getty Images

Jedz sfermentowaną żywność

Sfermentowana żywność jest dobrym źródłem pożytecznych bakterii. Jest wytwarzana przez mikroby i obejmuje między innymi jogurt, niektóre sery, kiszoną kapustę, kombuchę i kimchi.

Sfermentowane produkty zawierają szereg zdrowych gatunków bakterii, takich jak Lactobacillus, które mogą pomóc przywrócić mikrobiotę jelitową do zdrowego stanu po antybiotykach.

Pozostały jeszcze 2 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Lista zakazanych potraw wigilijnych dla dzieci. Tych dań nigdy im nie podawaj

Lista zakazanych potraw wigilijnych dla dzieci. Tych dań nigdy im nie podawaj

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Zobacz również

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Lista zakazanych potraw wigilijnych dla dzieci. Tych dań nigdy im nie podawaj

Lista zakazanych potraw wigilijnych dla dzieci. Tych dań nigdy im nie podawaj